1. Osijek Wine Fest

Po prvi puta u povijesti grada Osijeka (koliko god to zvučalo nestvarno) organiziran je festival vina, delicija i ugodnog življenja pod nazivom Osijek Wine Fest.Osijek Wine Fest 2014Svečano su ga u Muzeju Slavonije otvorili lokalni dužnosnici pod čijim se pokroviteljstvom i održavao, ali glavni inicijatori za njegovo održavanje su veliki zaljubljenici u vino i vinsku kulturu Damir Zrno iz udruge Dekanter i Vinko Ručević iz vinoteke Vinita.

Na više od 700 m2 predstavilo se sedamdesetak izlagača iz cijele Hrvatske iako su, naravno, dominirali oni iz Slavonije, a svoj skromni doprinos dale su BiH i Slovenija. Tijekom dva dana festivala održano je i nekoliko zanimljivih radionica na kojima su sudjelovali profesionalci, ali i ostali vinoljupci.

S organizacijske strane Osijek Wine Festu nema se što prigovoriti, no nažalost izostala je bolja posjećenost. Cijena ulaznice od 30 kuna i 20 kuna (povratnih) za čašu, više su nego prihvatljive s obzirom da se moglo neograničeno uživati u ponajboljim hrvatskim vinima, ali i delicijama poput kulena, čvaraka, raznih vrsta sireva… Očito je višegodišnje zapostavljanje vinske kulture ostavilo traga, jer su mnogi Osječani radije ostali u toplini doma nego prošetali do Tvrđe kako bi kušali vrhunska vina i postali bogatiji za neko novo iskustvo.

Poruka je to i organizatorima da se na godinu još bolje pripreme kako bi Osijek Wine Fest zaista postao centralna manifestacija u ovoj hrvatskoj regiji s ponajboljim vinima.

Mustafa Topčagić / Foto: Rene Karaman

Više fotografija u galeriji: R-press

Tagged: , , , , , , , , , ,