10. Festival tolerancije JFF Zagreb

U Zagrebu će se od 9. do 15. travnja održati deseto izdanje Festival tolerancije – JFF Zagreb, na kojem će biti prikazano više od 60 iznimnih, snažnih, poučnih, uglavnom nagrađivanih filmova s temom holokausta i tolerancije, kao i filmova novije produkcije koji progovaraju o suvremenim životnim situacijama bliskim Festivalu.
JFF Zagreb-Lazar kolonijaFestival će u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac prikazati po dvadesetak dugometražnih i kratkometražnih igranih filmova te gotovo trideset dokumentaraca. Među igranim filmovima jedna je hrvatska manjinska koprodukcija, ‘Lazar’ u režiji Svetozara Ristovskog, kojem će ovo biti hrvatska premijera. Film je nastao u produkciji makedonskog Small Moves Ltd. i koprodukciji hrvatske MP Filmske produkcije te bugarskog Gala Filma i francuskog Arizona Filmsa. ‘Lazar’ govori o mladiću bez emocija, neosjetljivom na svijet oko sebe, koji je uključen u trgovinu ilegalnim imigrantima. Pogled na svijet mu se krene mijenjati kad se zaljubi u Katerinu, studenticu arhitekture. Scenarij potpisuju Svetozar Ristovski i Grace Lea Troje, glavnu ulogu nosi hrvatski glumac Vedran Živolić, dok sporednu ulogu igra Goran Navojec.

Na programu su i izraelski film ‘Kapo u Jeruzalemu’ Urija Barbasha, o bivšem logorašu za kojeg se proširi glasina da je bio sadistički nadzornik u Auschwitzu, belgijsko-francuski dječji film ‘Ptice selice’ Oliviera Ringera o prijateljstvu i pustolovini kakvu samo djeca mogu doživjeti  te njemački filmovi ‘Narod protiv Fritza Bauera’ u režiji Larsa Kraumea, koji priča o čovjeku koji je priveo pravdi Adolfa Eichmanna, ‘Mi smo mladi. Mi smo snažni’ Burhana Qurbanija koji je smješten u 1992. u tek ujedinjenoj Njemačkoj i istražuje pokretačku snagu ksenofobije iza nasilnih prosvjeda protiv vijetnamske radne snage, te Idemo Michaela Verhoevena, koji propituje kompleksni pojam njemačko-židovskog identiteta.

Među dokumentarcima ističe se nekonvencionalni češki film ‘Prisutnost Arnošta Lustiga’ Eve Lustigove, koja predstavlja svog slavnog oca, umjetnika i preživjelog holokausta s vječnom ljubavi prema životu, njemački ‘Od Caligarija do Hitlera’ Rüdigera Suchslanda, o povijesti i značenju njemačke kinematografije za vrijeme Weimarske Republike, rumunjski ‘Chuck Norris protiv komunizma’ Ilinca Calugareanua te nagrađivani ‘Toto i njegove sestre’ Alexandera Nanaua.

Festival će otvoriti njemački film ‘Kolonija’ redatelja Floriana Gallenbergera, koji će nazočiti otvorenju. Riječ je o uratku utemeljenom na istinitim događajima iz vremena čileanskog državnog udara, što prikazuje zloglasnu Coloniju Dignidad koja se predstavljala kao dobrotvorna misija, a djelovala je s najgorim metodama tajne policije.

Uoči festivala, u utorak 5. travnja u Laubi otvorit će se izložba ‘From Afar’ talijanskog fotografa Alessandra Pensa, koji prati migrantsku krizu i koja donosi fotografije izbjeglica s balkanske rute. Uz izložbu će se održati okrugli stol ‘Izazovi Europe’, organiziran u suradnji s Talijanskim kulturnim institutom, Laubom i UNHCR-om, te sudjelovanjem predstavnika europskih institucija, studenata i javnosti. Raspravljat će se o graničnim politikama i kontrolama unutar schengenskog prostora, kvotama za izbjeglice diljem Europe, njihovoj integraciji i raslojavanju među članicama Europske unije.

Festival donosi i dva stručna predavanja – Luigi Dei, rektor Sveučilišta u Firenci govorit će na temu ‘Primo Levi: kemija, književnost i sjećanje’, a ukrajinska kinematografkinja i novinarka Svetlana Agrest-Korotkova o ukrajinskom filmu, njegovim slavnim imenima i novom valu.

Svi programi su besplatni, a održat će se tri koncerta i tri klupska programa – glavni gosti festivala su Flo Real, jazz sastav Kompost 3, romski bend Karavan Familia i zagrebački Jewsersi.

HAVC

Tagged: , , , , , , ,