10. Ženijalni dani u hrvatskim kinima

Jubilarno, deseto izdanje Ženijalnih dana u organizaciji Kino mreže održat će se od 4. do 10. ožujka u kinima diljem Hrvatske. Program se tako pridružuje obilježavanju Međunarodnog dana žena 8. ožujka te u skladu s time uključuje šest filmskih ostvarenja s fokusom na snažne ženske priče.

Ovogodišnji novitet Ženijalnih dana je Doku-dan koji će se obilježiti 6. ožujka dokumentarnim film ‘Voljeti Patriciju Highsmith’ u desetak kina diljem Hrvatske. U Ženijalnim danima ove godine sudjeluje čak 30 nezavisnih kina, u kojima će gledateljice i gledatelji moći vidjeti premijerne i reprizne filmske naslove u kojima glavnu riječ, na različite načine, vode žene. Kino Mreža je uključena i u Mjesec Frankofonije koji se tijekom ožujka realizira u suradnji s Francuskim institutom.

Kao posebnu filmsku poslasticu jubilarnih Ženijalnih dana valja izdvojiti premijerno prikazivanje iščekivanog dugometražnog prvijenca redateljice Une Gunjak, ‘Ekskurzija’, koji je nastao u koprodukciji s hrvatskom kućom Nukleus Film (koproducent je Siniša Juričić). Film je svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Locarnu, gdje je osvojio posebno priznanje u programu Concorso Cineasti del presente. Podsjetimo, Una Gunjak je za svoj kratkometražni film ‘Kokoška’ u njemačko-hrvatskoj koprodukciji (koprodukcija Nukleus Film, Siniša Juričić), 2014. osvojila Europsku filmsku nagradu (europski pandan Oscarima). Film govori o djevojci Iman koja privlači pažnju starijeg dečka, dok se njen deveti razred priprema za maturalac. Nakon što se poslije igre istine i izazova po školi proširi glasina da je Iman trudna i to ugrozi ekskurziju, Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja, a događaji koje je izazvala izmiču kontroli.

Program uključuje i kultni film iz 1989. ‘Čelične magnolije’ redatelja Herberta Rossa koji ove godine obilježava 35. obljetnicu, a za koji je Julia Roberts osvojila svoju prvu nominaciju za Oscara. Radnja se vrti oko šest ‘magnolija’, koje su, osim Julie Roberts, utjelovile Sally Field, Dolly Parton, Shirley MacLaine, Olympia Dukakis i Daryl Hannah, i salona ljepote, koji zapravo predstavlja njihov tajni hram u gradiću na jugu Amerike. Sve one drže se na okupu, pružajući si uzajamnu podršku te na svoj način govore o usponima i padovima u životu maloga gradića na jugu.

Norveški film ‘Kraljica plesa’ Aurore Gossé (8+) filmsko je ostvarenje za cijelu obitelj premijerno prikazano na Berlinaleu, a donosi priču o dvanaestogodišnjoj Mini koja se, unatoč tome što ne zna plesati i nedostatak samopouzdanja, prijavljuje na audiciju za školsku plesnu skupinu. Podršku pronalazi u svojoj nekonvencionalnoj baki i najboljem prijatelju. ‘Kraljica plesa’ šarmantno je i toplo ostvarenje koje će vas podsjetiti na onaj poseban osjećaj kada zasvira pjesma koju volimo, kada se u blizini pojavi osoba koja nam se sviđa ili kada na krilima vlastite upornosti i truda ostvarimo svoj san.

U sklopu Mjeseca Frankofonije i u suradnji s Francuskim institutom Ženijalni dani publici predstavljaju romantičnu dramu ‘Okus ljubavi’ redatelja Trana Anh Hunga. Riječ je o francuskom kandidatu za Oscara 2024. te dobitniku nagrade za najbolju režiju na festivalu u Cannesu. Priča je to o neobičnoj ljubavnoj vezi između vrhunske kuharice i njezina poslodavca koja rezultira kreiranjem izvanrednih jela koja zadivljuju kuharski svijet.

Patricia Highsmith Photo: Ellen Rifkin Hill Courtesy Swiss Social Archives

Patricia Highsmith Photo: Ellen Rifkin Hill Courtesy Swiss Social Archives

Pored igranih filmova, Ženijalni dani uključuju i dva dokumentarca. Već spomenuti dokumentarac ‘Voljeti Patriciju Highsmith’ švicarske redateljice Eve Vitije bit će prikazan 6. ožujka u sklopu novog programa Doku-dan u desetak kina diljem Hrvatske. Cilj je ovog programskog noviteta promocija dokumentarnog filma i poticanje na razmišljanje o važnosti dokumentarne forme. Temeljen na neobjavljenim dnevnicima Patricije Highsmith, najmoćnije autorice književnog krimića 20. stoljeća, film se fokusira na njezinu potragu za vlastitim identitetom, problematičnim ljubavnim životom te baca novo svjetlo na njezino pisanje. Dosad neviđena arhivska građa isprepletena kroz glasove obitelji, prijatelja i same autorice ispisuje živopisni portret jedne od najplodnijih autorica ikad, čija su mnoga djela ekranizirana (‘Nepoznati iz Nord-ekspresa’, ‘Talentirani gospodin Ripley’ i ‘Carol’).

Konačno, francuska doku-drama ‘Mala plava djevojčica’ prikazuje u također u sklopu Mjeseca frankofonije i u suradnji s Francuskim institutom. Redateljica Mona Achache na filmskom platnu oživljava lik vlastite majke, francuske spisateljice i fotografkinje Carol Achache, s ciljem istraživanja i razumijevanja njezina života i djelovanja. Glavnu ulogu utjelovila je renomirana francuska glumica Marion Cotillard.

Program Ženijalni dani održava se u partnerstvu Kino mreže i Francuskog instituta u Hrvatskoj, uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra.

I.S. / Foto: HAVC promo


5. Ženijalni dani u Kino mreži


Tagged: , , , , , , , ,