100 godina od potonuća jadranskog Titanica

Poznati splitski ronilac na dah Tomo Vrdoljak, u sklopu svojeg projekta ‘Dahom po tajne Jadrana’, zaronio je na olupinu putničkog parobroda Baron Gautsch potonulog 1914.godine nedaleko Rovinja i povodom 100-godišnjice potonuća postavio vijenac u spomen žrtvama ove pomorske tragedije.
Tomo Vrdoljak
Luksuzni putnički parobrod Baron Gautsch (poznat i kao ‘jadranski Titanic’) porinut je u more 1908. godine u britanskom brodogradilištu Gourlay’s & Sons u Dundeeju. Sa svojih 84,5 m duljine, 11,6 m širine i 2069 BRT bio je ponos putničke flote Austrijskog Lloyda. Do početka Svjetskog rata plovio je na dužobalnoj pruzi povezujući Kotor i Trst.
Po izbijanju rata, brod je 27. srpnja 1914. godine iznajmljen Ratnoj mornarici za koju je izvršio ukupno četiri putovanja, prevozeći vojna pojačanja iz Trsta za Kotor. Prevalio je 1810 nautičkih milja i prevezao tom prigodom 2855 osoba, od čega u povratku i velik broj civila koji su putovali prema Trstu. Prije nego što je brod krenuo iz Trsta na svoje četvrto putovanje za Kotor, zapovjedništvo broda je na sastanku s lučkim vlastima upozoreno na planove Ratne mornarice prema kojima će se oko ratne luke Pula u narednim danima postaviti zaštitna minska polja.
Baron Gautsch-001Brod leži u uspravnom položaju (na kobilici) na pjeskovitom dnu na dubini od 40 metara. U okolici broda mogu se susresti razne vrste riba, od velikih jata sitnijih riba do većih primjeraka tuna. U unutrašnjosti broda često se može susresti i velikog ugora kojega vodiči ronilačkih centara hrane i rado pokazuju.
U projektu su sudjelovali: Tomo Vrdoljak (rekorder u ronjenju na dah), Danijel Frka (fotograf), Dani Laslo (fotograf), Marin Rakić (snimatelj), Damir Zurub (fotograf) i Sandra Čigir (organizator).

Pročitajte još: Tomo Vrdoljak: Ronjenjem do tajni Jadrana

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,