1000 osmijeha za djecu diljem Hrvatske

Ovih dana Hrvatska piše jednu lijepu priču. Zaklada Hrvatska za djecu zajedno s brojnim pojedincima i pravnim subjektima iz cijele Hrvatske ispunjava želje gotovo 1000 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi te punoljetnih osoba s posebnim potrebama iz 44 institucije i ustanove koje skrbe o štićenicima iz cijele Hrvatske. Ova pozitivna priča svojevrsno je finale projekta slikovnice ‘Učini mali korak velikim’.Dječji osmijeh toliko je snažan, toliko pozitivan, potiče na razmišljanje o našoj ulozi u društvu i pomaganju. Cilj ove akcije bio je upravo osvijestiti javnost o različitim sudbinama i potrebama djece te potaknuti građane na aktivno sudjelovanje. Tisuću djece iz svih dijelova Hrvatske rukom je nacrtalo željeni poklon koji je Zaklada zajedno s partnerima nastojala i osigurati. Nije bilo lako prolaziti kroz sve želje, djeca su poželjela od lutaka likova iz crtanih filmova pa sve do vrlo vrijednih darova koje će odgajatelji Domova koristiti u radu s djecom. No, neka djeca poželjela su obitelj. Ova posljednja želja ujedno je i jedina koju nije lako ostvariti, obitelj koju toliko svi trebamo želja je svih mališana koji se nalaze u brojnim dječjim domovima diljem Hrvatske. Upravo njihov osmijeh i sreća naša su zadaća koju svi zajedno kao društvo trebamo osigurati.

Zaklada Hrvatska za djecu osigurala je tekst slikovnice kojega je u velikom djelu napisala djelatnica Zaklade, Ozrenka Čolić, dok se za vizualnu atraktivnost pobrinuo Studio Sudar. Atraktivno ruho slikovnice zasluga je Print Boutique Cerovski, a snažne ilustracije unutar nje djelo su jedne od najeminentnijih hrvatskih dizajnerica i ilustratorica Booboo Tannenbaum, koja se potrudila svojim ilustracijama dati dušu snažnoj poruci koju slikovnica prenosi.

Poklone koji su osigurali brojni pojedinci i pravni subjekti ovih su dana podijeljeni djeci u domovima. Posebno veselo bilo je u splitskom Dječjem domu Maestral u kojem je v.d. upraviteljica Zaklade, Renata Gubić, sa splitskim gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom te ravnateljicom doma Maestral, Veronikom Perić, i ravnateljicom udruge Lastavica, Danijelom Jelić, uručila poklone mališanima.

‘Vidjeti osmijeh na licima mališana ispunjava i daje nam zadatak da nastavimo svakodnevno voditi sve veću brigu za njihovo sretno i zdravo odrastanje. Zadatak je Zaklade pomoći djeci kako bi stasala u plemenite i obrazovane pojedince koji će biti na ponos našem društvu. Zahvaljujem svima te pozivam sve pojedince i pravne subjekte da nas podrže i u daljnjem radu!’, izjavila je Renata Gubić.

Zakladu Hrvatska za djecu osnovala je Republika Hrvatska, kako bi samostalno i s partnerima prepoznali, aktivno podržali i kontinuirano promovirali prava i prilike djece na individualni razvoj te doprinijeli ostvarivanju izvrsnosti i napretka u njihovom životu.

T. D. / Foto: Maksim Bašić

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,