11. ZagrebDox u 3 dimenzije i 4000 pixela

ZagrebDox je ove godine pripremio nekoliko iznenađenja za ljubiteljice i ljubitelje visokih rezolucija, treće dimenzije i vizualnih eksplozija na velikom platnu: prvu projekciju u rezoluciji 4K jednog dokumentarnog filma u Hrvatskoj i dva filma u tri dimenzije za ljubitelje plesne glazbe i arhitekture.
ZagrebDox-PosjetiteljIz programa Majstori doxa za ljubitelje dokumentarno-eksperimentalne forme izdvajaju Posjetitelje (naslovna fotka), novi film eksperimentalnog filmaša Godfreyja Reggija nakon 11 godina stanke. Koristeći na zanimljiv način mogućnosti visoke 4K rezolucije (4.000 pixela), Reggio poziva gledatelja na dubinsko propitivanje odnosa prema tehnologiji. I na ovom filmu – podnaslova ‘The Movie That Stares Back at You’ – Reggio surađuje s jednim od najvećih živućih kompozitora, Philipom Glassom. Projekcija ‘Posjetitelja’ u Cineplexxu Centra Kaptol na ZagrebDoxu bit će prva projekcija u rezoluciji 4K jednog dokumentarca u Hrvatskoj.

Program Glazbeni globus vodi gledatelje na jedan od najvećih partija u poznatom svemiru, i to u tri dimenzije u filmu Pod elektronskim nebom u režiji Dana Cutfortha i Jane Lipsitz. Festival dance glazbe Electric Daisy Carnival pokrenut je 1997. godine, a poznat je po pravim karnevalskim povorkama, pretjeranoj uporabi pirotehnike i interaktivnim umjetničkim instalacijama. Redatelji u filmu prate trodnevno izdanje festivala, koje je održano u Las Vegasu 2013. godine, uz 350.000 partijanera i nastupe Aviciija, Armina van Burena i DJ Tiësta.

U Majstorima doxa je i 3D vizualni spektakl i oda umijeću arhitekture Katedrale kulture u kojem zaviruju u šest ikoničkih građevina (od kalifornijskog Instituta Salk do pariškog Centra Pompidou) u društvu slavnih autora: Wima Wendersa, Michaela Glawoggera, Michaela Madsena, Roberta Redforda, Margreth Olin i Karima Aïnouza.

Z. D.


Pročitajte još: 11. ZagrebDox: 150 filmova u 16 programa


 

Tagged: , , , , , , , , , ,