12. ZFF: Danski filmaši i kraljevski par

Danska kinematografija jedna je od najcijenjenijih u svijetu. Filmovi Susanne Bier, Larsa von Triera, Thomasa Vinterberga, Nicolasa Windinga Refna i Nielsa Ardena Opleva među najprepoznatljivijim su danskim izvoznim proizvodima, a za njima ne zaostaju ni filmovi za djecu i briljantne danske serije. U glavnom i popratnim programima 12. ZFF-a prikazat će se čak 15 danskih filmskih ostvarenja, a niz događanja u programu Industrija ove godine organizirano je s ciljem razmjene ideja i iskustava hrvatskih i danskih filmaša. Ekipa dansko-hrvatskog filma ‘Itsi-Bitsi’ izložit će iskustva sa snimanja filma u Hrvatskoj u programu Danes Go South, a u Zagreb stiže i cijenjeni danski dokumentarist Jørgen Leth.
Itsy BitsyUživanje u danskim filmovima i razmjenu ideja ove godine pozdravit će i i kraljica Margareta II. od Danske i suprug princ Henrik od Danske koji stižu u posjet ZFF-u u okviru državnog posjeta Hrvatskoj. Danski kraljevski par svojim će prisustvom uveličati projekciju filma ‘Itsi-Bitsi’ redatelja Ole Christiana Madsena koja će se održati u srijedu 22. listopada u kinu Europa.

Industry program Danes Go South uključuje Case study: snimanje filma ‘Itsi-Bitsi’ u Hrvatskoj i seminar Filmski fondovi u Danskoj i Hrvatskoj. Dugometražni igrani film ‘Itsi-Bitsi’ biografska je priča o Eiku Skaløeu, poznatom danskom aktivistu, pjesniku i glazbeniku, a u Hrvatsku stiže nakon svjetske premijere u Torontu. Film je nastao u koprodukciji Danske i Hrvatske, a gotovo u cijelosti je snimljen na hrvatskom teritoriju. O procesu rada te prednostima i izazovima koje takva vrsta suradnje stavlja pred filmske profesionalce govorit će redatelj filma Ole Christian Madsen, producent Lars Bredo Rahbek i koproducent Igor A. Nola.

Sudionici seminara Filmski fondovi u Danskoj i Hrvatskoj istražit će način funkcioniranja fondova u Danskoj i Hrvatskoj s ciljem dodatnog jačanja suradnje između dviju zemalja. Sudionici seminara su ravnatelj Filmskog fonda iz Kopenhagena Thomas Gammeltoft, ravnatelj fonda Filmby Århus Carsten Holst, producent Tivi Magnusson i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar.

Danski redatelj, pjesnik i sportski komentator Jørgen Leth održat će masterclass na temu odnosa poezije, filmskog stvaralaštva i sporta, također u okviru programa Industrija. Leth je jedna od vodećih figura danske i svjetske dokumentaristike. Od 60-ih godina prošlog stoljeća naovamo snimio je više od trideset filmova koji tematski variraju od portretiranja različitih umjetnika preko impresionističkih, poetičnih zapisa života u Kini, Haitiju te SAD-u sve do dokumentiranja sportskih događaja, a najpoznatiji je po eksperimentalnom dokumentarcu ‘The Perfect Human’ iz 1967. godine. Spomenuti film polazišna je točka slavnog filmskog eksperimenta ‘Five Obstructions’ (2003.) koji je Leth korežirao s Larsom von Trierom.
U glavnom programu izvan konkurencije prikazuje se i dobitnik ovogodišnje nagrade Oscar u kategoriji kratkometražnog filma. Riječ je o danskom ostvarenju ‘Helij’ koje nas kroz dirljivu priču o odnosu umirućeg dječaka i njegovog njegovatelja vodi u magični Helij, svijet dubokog sna u kojem vlada sreća. Uz redatelja Andersa Waltera Hansena, gosti festivala bit će producent Tivi Magnusson i producentica  Kim Magnusson.

Danski filmski institut, nacionalna agencija za film i filmsku kulturu, ulaže u filmove za djecu čak četvrtinu ukupnih financija za proizvodnju, a posebno se stimuliraju adaptacije dječjih književnih uspješnica, pa se Danci mogu pohvaliti izvrsnom ponudom za najmlađe filmofile. Cijeli dječji program ZFF-a ove je godine u znaku danskih filmova za djecu. Program ‘Bibijada’ (kino Europa, MSU) donosi devet danskih filmova među kojima izdvajamo poznati dječji klasik ‘Pale sam na svijetu’ (1949.) u režiji Astrid Henning-Jensen, zatim film ‘Max Pinling’ u režiji Lotte Svendsen, čijeg junaka zovu danskom dječjom inačicom Woodyja Allena te dječji film s primjesama horora ‘Učiteljica na zamjeni’ u režiji Olea Bornedala s Paprikom Steen u naslovnoj ulozi.

Ovi programi ostvareni su u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Danske, Danskim filmskim institutom, Hrvatskim audiovizualnim centrom, Ministarstvom kulture Kraljevine Danske i danskim Ministarstvom vanjskih poslova.

ZFF


Pročitajte još: 12. izdanje Zagreb Film Festivala , ZFF: Novi program Ponovno s nama


 

Tagged: , , , , , , , , , ,