17. humanitarna utrka Terry Fox Run

Središnje događanje humanitarne akcije Terry Fox Run, koju organiziraju agencija MPG i Veleposlanstvo Kanade u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Zagrebačkim holdingom, hotelom Esplanade Zagreb te agencijom Media Val, održano je po 17. put na zagrebačkom jezeru Jarun.17-terry-fox-runPoznatu međunarodnu akciju, koja je u proteklih 16 godina okupila više od 80.000 sudionika u Hrvatskoj, trčanjem je, rolanjem, hodanjem i vožnjom bicikla te kupnjom majica s vizualom akcije podržalo više od 7000 građana. Znak za početak utrke dao je zamjenik ministra zdravlja Ivan Bekavac, a po simboličnoj cijeni od 50 kuna, majice su prodavale i poznate osobe. Okupljene su na Jarunu pozdravili kanadski veleposlanik Daniel Maksymiuk; Ivica Lovrić, pročelnik Ureda za obrazovanje, kulturu i sport; Tomislav Mađar, savjetnik Predsjednice RH za zdravstvo i sport; Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige za borbu protiv raka te Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković.

U zabavno-glazbenom programu sudjelovali su DJ Sommer, dječji zbor Zagrepčanke i dečki koji su otpjevali pjesmu ‘Pjevam Terry Run’. Osim u štruklama hotela Esplanade te kanadskim palačinkama s javorovim sirupom hotela Sheraton po prigodnoj cijeni od 10 kuna, posjetitelji su mogli uživati i u brojnim drugim aktivnostima na štandovima donatora. Sve majice akcije Terry Fox Run su rasprodane, a posebne su po tome što je službeni vizual svake godine drugačiji.

Cilj je utrke Terry Fox Run prikupljanje sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj te pomoć oboljelima od te opake bolesti, a cjelokupni prikupljeni iznos donirat će se Institutu Ruđer Bošković, za znanstvena istraživanja raka.

Humanitarna utrka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladiću Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je na utrku po Kanadi koju je nazvao ‘Maraton nade’. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no utrku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju, njegova je obitelj odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

M. V. / Foto: Frana Maria Vranković


Damir Eljuga, Louise LaRocque i Joe Bašić

Humanitarna utrka Terry Fox Run

Tagged: , , , , , , , , ,