18. Splitski filmski festival

Splitski filmski festival – Međunarodni festival novog filma svečano će se otvoriti 14. rujna u 22 sata (traje do 21. rujna) projekcijom filma ‘Navučeni zastor’ Jafara Panahija i Kamboziye Partovija.

18. Splitski filmski festivalNa otvaranju će biti uručena Posebna nagrada festivala za izuzetan doprinos razvoju umjetnosti pokretnih slika austrijskom filmašu Peteru Kubelki, jedanom od najutjecajnijih avangardnih filmskih umjetnika. U programu će se moći pogledati nekoliko zapaženih naslova s međunarodne festivalske scene, među kojima i televizijska miniserija ‘Vrh jezera’ australske redateljice Jane Campion, zatim posljednji film Rivera Phoenixa ‘Tamna krv’ redatelja Georgea Sluizera, a bit će prikazana i tri hrvatska dugometražna filma: ‘Oproštaj Dana Okija’, ‘Šuti’ Lukasa Nole i ‘Visoka modna napetost’ Filipa Šovagovića.

Također, u sklopu festivala već se održava filmska radionica čiji je cilj istražiti najvažnije postavke, primjere i metode rada na području 3D stereoskopije te sudionike podučiti osnovama i praktičnim vještinama rada s 3D tehnologijom.

Polaznici će, radeći u grupi, zajednički koncipirati, snimiti i montirati kratkometražni trodimenzionalni film na temu Split 1700.

U svrhu promocije grada Splita i Hrvatske, Splitski filmski festival priprema multimedijalnu atrakciju kao dio globalnog projekta ‘Times Square Midnight Moment’ u kojem tijekom ove godine Times Square Arts i
Streaming Museum prikazuju digitalnu galeriju Times Squarea na sedam kontinenata i na 32 izabrane lokacije. S obzirom da je Katedrala sv. Dujma simbol grada Splita, festival je organizirao prikazivanje videomaterijala na sjeveroistočnom zidu Katedrale. Projekcija će biti održana večeras, u petak 13. rujna između 23 sata i ponoći.

HAVC

Opširnije na: www.splitfilmfestival.hr

Tagged: , , , , , ,