2. Arteria: Tjedan filma o umjetnicima

Kulturno informativni centar (KIC) od 15. do 19. veljače u Zagrebu organizira drugo izdanje Arterie, tjedna filma o umjetnicima, uz nekoliko hrvatskih i zagrebačkih premijera te gostovanje danskog redatelja i filmologa Christiana Braada Thomsena.Drugo izdanje Arterie donosi presjek aktualnih dokumentaraca o nekim od najvećih umjetničkih imena današnjice – tu su legendarni glumac Marlon Brando, kontroverzni redatelj Rainer Werner Fassbinder, bitnički eksperimentator i fotografski kroničar americane Robert Frank, slikar i kritičar umjetničkog tržišta Robert Cenedella, avangardna glazbenica i vizualna umjetnica Laurie Anderson, te danska spisateljica Karen Blixen i njemačko-američka minimalistička umjetnica Eva Hesse.

Ove godine fokus je na redatelju Wimu Wendersu i njegovim odama Tokiju na razmeđu između tradicije i modernosti u filmovima Yasujira Ozua s jedne strane, a s druge strane prikaz Tokija kao suvremenog globalnog megalopolisa u filmu ‘Bilješke o haljinama i gradovima’ gdje propituje odnos urbane kulture, ulične i visoke mode kroz razgovor s inovativnim dizajnerom Yohjiem Yamamotom. Nakon projekcije profesor i teoretičar mode Ante Tonči Vladislavić održat će kratko predavanje na temu: Wenders i Yamamoto – filmski dijalog o modi.

Filmovi će biti popraćeni interdisciplinarnim predavanjima i razgovorima koji će pojedine karizmatične umjetničke figure upotrijebiti kao paradigmu i uvertiru u promišljanje nekih od ključnih problema suvremene umjetnosti, odnosa umjetnosti i njezine okoline, umjetnika i publike, umjetnosti i gorućih društvenih problema.

Program realizira Kulturno informativni centar (KIC) u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Danske i Goethe-Institutom Kroatien.

HAVC

Tagged: , , , , , , , , , ,