2. Hrvatski festival hrane i vina (2. dan)

Nakon uspješnog otvorenja 2. Hrvatskog festivala hrane i vina u Areni Zagreb, u petak su nastupili neki od najpoznatijih domaćih i inozemnih chefova.Andrej Barbieri-2. Hrvatski festival hrane i vinaKulinarska avantura je započela s velikim majstorom i ujedno članom Celebrity MasterChef žirija Andrejem Barbierijem koji je na cooking showu pripremio delicije od mlade janjetine. Posjetitelji su odlično reagirali na fina jela koje je chef Barbieri pripremio, a sam je naglasio  – ‘Volim kuhati na festivalima jer se na ovakvim mjestima nađu stručnjaci, amateri i svi koji vole finu hranu. Stvarno smo svi zajedno uživali!’.

Nakon hrvatskih delicija, cooking showom su zavladali ‘Okusi Slovenije’ u režiji jednog od najpoznatijih slovenskih chefova Janeza Bratovža iz ljubljanskog restorana JB koji je uz pomoć Marka Palfija, bivšeg sudionika popularnog kulinarskog TV showa, pripremao kvarnerskog škampa u kadifi te guščju jetru sa želeom od malina. Marko Palfi pohvalio se kako trenutno radio kao praktikant upravo u restoranu chefa Bratovža. Eklektični spojevi visoke gastronomije oduševili su brojne posjetitelje, a njihova reakcija razveselila je chefa Bratovža – ‘Obzirom na odaziv i reakcije posjetitelja čini mi se da sam trenutno najpopularniji Slovenac u Hrvatskoj’, našalio se Bratovž. ‘Nadam se da ću neke od ovih dragih ljudi vidjeti uskoro u svom restoranu u Ljubljani. To bi mi bilo jako drago jer kad dođem u Zagreb uglavnom svoje vrijeme provodim posjećujući svoje kolege u njihovim restoranima.’

Nakon najfinijih delicija iz kuhinje vrhunskih chefova odlično prija kava. Za nju se na festivalu pobrinuo Franck. Franck je posjetitelje oduševio jedinstvenim espresso užitkom uz svoje premium brendove Superiore i Stretto, koji su rezultat dugogodišnjeg hrvatskog iskustva u razvoju kave. Savršeno pripremljenom Franck Superiore espressu nije odoljela ni televizijska voditeljica Mirna Maras, koja je sudjelovala na predstavljanju najboljih načina pripreme espresso napitaka pod vodstvom Franckovog barista Zorana Trkulja, a predstavljeni su i zanimljivi Franck espresso kokteli spravljeni s dodatkom Monin sirupa i Baileysa.

Osim kavom svaka gozba završava slatkim jelima pa se tako nakon kulinarskog showa Janeza Bratovža odlično nadovezalo predstavljanje knjige Milane Vlaović ‘Priče o nedjeljnom kolaču’. Književnost i kulinarstvo, kao dvije različite umjetnosti, ujedinile su se zahvaljujući  dugogodišnjoj suradnji spisateljice Milane Vlaović, Podravke i njenog profesionalnog Dolcelinog tima, a sve sa željom da se nedjelja što češće provodi s obiteljima i bližnjima uz zabavu, smijeh i poneku slasticu.

Slatka iznenađenja na Festivalu u petak su pripremale i najpoznatije hrvatske slastičarke Tea Mamut i Petra Jelenić i to uz pomoć mladih budućih slastičara kojima je ovo odlična prilika naučiti mnoge tajne koje Petra i Tea već imaju u malom prstu. Festival ima i svoj edukativni karakter jer je jedan od glavnih ciljeva ove manifestacije upravo pozicionirati zanimanje kuhar i slastičar kao važno i poželjno.

Osim kulinarskih showova u petak su se održale i vinske radionice na kojima se odvijalo kušanje vina ‘na slijepo’, zatim predstavljanje vina iz Hercegovine (Vinarija Čitluk, Vina Zadro, Podrumi Andrija, AG Međugorje, Vinogradi Nuić i Vinarija Keža) te prezentacija crvenih vina na crvenoj istarskoj zemlji uz vinare Coronica, Degrassi i Roxanich.

P. R.

Tagged: , , , , ,