2. LegendFest u Lukavcu

Izložbe, kazališne predstave, koncerti, radionice, kazivanje priča, sve to očekuje posjetitelje drugog LegendFesta Lukavec, festivala narodnih priča, legendi i mitova Zagrebačke županije koji sutra počinje u bajkovitom starom gradu Lukavcu u organizaciji udruge Val kulture i Muzeja Turopolja.
Lukavec-LegendFestViše od stotinu umjetnika sudjeluje ove godine na festivalu, među njima i Nikola Faller koji će izraditi pet metara velike slamnate skulpture coprnice. Baš su one, pored moguta i ostalih mitskih bića glavna tema ovog drugog izdanja festivala.

Udruga Etno Kurilovec pripremila je radionicu ‘Kak plesti koše, košare, pleter i delati fućkulu’, ali i zanimljivu priču za velike i male. Teatar Tirena na festivalu će izvesti kazališnu predstavu ‘Preko grma, preko trna’, a šestero mladih glumaca iz Osnovne škole Veliko Trojstvo izvest će prikaz bajke ‘Bilogorska čarolija: prinčeva staza’. KUD Mičevec u dvije se predstave ‘Djeca Turopoljskog luga’ i ‘Kipci z Turovoga pola’ vraća u život Turopolja u 16. stoljeću, a Riječi Ri teatar u mračno doba spaljivanja vještica.

Na nekoliko lokacija moći će se pogledati izložbe poput ‘Mjesečevih sjena’ Zdenka Bašića, ‘Vještica iz Mjesečevih sjena’ Ive Lulić, izložbe lutaka Tihane Ostreš ili, pak, izložbe najmlađih sudionika, učenika velikogoričke osmoljetke Eugen Kvaternik pod nazivom ‘Čarobne cipelice’ te izložbe učenika osmoljetki Zagrebačke županije – LegendArt.

Koncert pod nazivom ‘Mjesto za mene’ izvest će Anita Valo, Meri Jaman, Jelena Radan i Ivan Kristijan Majić, a od glazbenih nastupa valja izdvojiti i Janine Coprije, Vokalno instrumentalnog sastava Jane te Glazbu 15. i 16. stoljeća Ansambla Triola. S pričama o coprnicama, mitskim čarobnicama i legendama posjetitelje će upoznati  Iva Silla, Tihana Ostreš, Andreja Krenek i drugi, a svi zainteresirani moći će sudjelovati i u raznim kreativnim radionicama poput izrade coprnica i moguta, likovne radionice Hypoart, radionice izrade maski, filcanja vune i nizu drugih sadržaja. A zanimljivo iskustvo za mnoge bi moglo biti upoznavanje Lukavečke gatare, polaganje ispita za coprnicu ili, pak, izrada vlastite vještičje maske.

Festival ove godine završava vatrenim spektaklom ‘Laku noć coprnice’ Udruge Slama i Ri Teatra. Svi sadržaji besplatni su za posjetitelje. Nakon Lukavca, festival seli iz Zagrebačke županije u mjesto odakle je i krenuo, istarski Pićan, u kojem će se krajem srpnja i početkom kolovoza održati jubilarni deseti LegendFest Pićan – festival narodnih priča, legendi i mitova Istre.

Opširnije na www.legendfest.hr

Tagged: , , , , , , , , , , ,