20 godina Programa Ujedinjenih naroda za razvoj

Prigodnim događanjem za preko 150 suradnika i partnera na zagrebačkom vidikovcu Zagreb Eye obilježeno je 20 godina rada Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj. Program je s radom započeo 1996. godine, a najviše je djelovao na područjima energije i okoliša, lokalnog razvoja, socijalne uključenosti, pravednosti i sigurnost u zajednici te društveno odgovornog poslovanja.undp-sandra-vlasic-louisa-vinton-i-amir-muharemiOkupljenima su se, uz aktualnu predstojnicu ured UNDP-a u Hrvatskoj, Sandru Vlašić, obratili i Amir Muharemi, pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova Hrvatske te Louisa Vinton, stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj od 2010. do 2014. godine.

Od prvog dana poslovanja u Hrvatskoj UNDP je radio na novim, inovativnim rješenjima te tranziciji Hrvatske prema inkluzivnom niskougljičnom razvoju kroz jačanje nacionalnih kapaciteta spremnih da svoja iskustva prenose drugim državama kroz programe razvojne suradnje.

‘UNDP nikad nije bio veliki donator, već je bio razvojni partner koji je najčešće povezivao različite inicijative i projekte u integrirane razvojne priče, obično u najnerazvijenijim dijelovima Hrvatske i među ranjivim skupinama društva. Uloga UNDP-a, pod krilaticom ‘Ne zanemarimo nikoga’, bila je da na temelju skromnih vlastitih sredstava mobiliziramo mnogo veća financijska sredstva partnera i donatora te na taj način maksimalno pridonesemo razvoju Hrvatske’, izjavila je Sandra Vlašić.

U posljednjih desetak godina UNDP je u razvoju Hrvatske sudjelovao s gotovo 60 milijuna dolara. Iako nije riječ o velikim sredstvima, njima su mobilizirani značajni potencijali. Tako je, primjerice, četverogodišnjim programom poticanja zelenog poduzetništva u Dalmaciji obuhvaćeno stotinjak lokalnih poduzetnika te su mobilizirane aktivnosti vrijedne oko 30 milijuna dolarra. Isto tako, u osmogodišnjem programu poticanja energetske efikasnosti u javnom sektoru, zahvaljujući darovnici Globalnog fonda za okoliš od 4 milijuna dolara, mobilizirano je nacionalno sufinanciranje od 17 milijuna dolara, a postignute uštede na računima za potrošnju električne energije i vode iznosile su oko 18 milijuna dolara na godišnjoj razini.

U projektu popularnog imena Lovci na projekte u svega 15 mjeseci prikupljeno je, katalogizirano i razvijeno 87 projektnih ideja u tri najnerazvijenije županije vrijednih oko 1,7 milijardi kuna za financiranje iz Strukturnih i investicijskih fondova EU. Jedan od posljednjih je projekt Jačanja institucionalne i financijske održivosti nacionalnog sustava zaštićenih područja – PARCS pokrenut 2014. godine s ciljem jačanja djelotvornosti i održivosti upravljanja nacionalnim zaštićenim područjima, za očuvanje kopnene i morske bioraznolikosti u nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

Mandat UNDP-a u Hrvatskoj privodi se kraju, ali posao na razvoju nikada ne završava. Tako je prošle godine na povijesnom UN-ovu summitu usvojena Agenda 2030 za održivi razvoj, a početkom ove godine potvrđeno je njezinih 17 ciljeva održivog razvoja (SDG). Ovi dokumenti predstavljaju UN-ov plan za bolji svijet koji će se univerzalno primijeniti na sve države, s ciljem pokretanja napora za okončanje svih oblika siromaštva, borbe protiv nejednakosti te rješavanja problema klimatskih promjena.

M. V.

 

Tagged: , , , , , , , , , , ,