24. Dani hrvatskog filma

U Zagrebu će se od 23. do 26. travnja održati 24. izdanje Dana hrvatskog filma, koje u natjecateljskom programu donosi ukupno 73 naslova u kratkometražnim i srednjemetražnim igranim, animiranim, eksperimentalnim, dokumentarnim i namjenskim kategorijama.
24. Dani hrvatskog filmaU glavnom festivalskom natjecanju 24. DHF-a moći će se vidjeti 19 kratkometražnih igranih, 11 animiranih, 8 eksperimentalnih, 15 dokumentarnih i 20 namjenskih filmova. Glavni festivalski program uključuje i šest filmova koji će biti prikazani izvan konkurencije, u programu Fokus. Također, svi filmovi koji su prijavljeni na natječaj a nisu odabrani u konkurenciju bit će dostupni tijekom festivala u festivalskom videobaru, u Salonu odbijenih, gdje će ih posjetitelji moći pogledati na zahtjev.

Filmove iz natjecateljskog programa ocjenjivat će producentica Vanja Jambrović i filmski kritičar Dragan Jurak, a po prvi put ove godine pridružit će im se jedan član iz regije, Mladen Đorđević, selektor beogradskog FEST-a. Osim Grand prixa, glavne nagrade u natjecateljskom programu, dodijelit će se i nagrada publike. Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodijelit će nagrade Oktavijan u nekoliko kategorija, Društvo hrvatskih filmskih redatelja će najboljem redatelju/redateljici do 30 godina starosti dodijeliti Nagradu Jelena Rajković, a po prvi puta bit će dodijeljena i Nagrada za etiku i ljudska prava filmu koji na najbolji način promiče ljudske vrijednosti. Nagrada Zlatni Oktavijan za životno djelo bit će dodijeljena slikaru, piscu, scenaristu, redatelju i scenografu Željku Senečiću, a tim će povodom biti prikazan film Nikole Babića ‘Medeni mjesec’ (1983.), u kojem Senečić potpisuje scenografiju.

Popratni program festivala donosi različite filmofilske specijalitete koji uključuju arhivske, rijetko viđene filmove i autore. To su programi ‘Dužina nije važna: Seks i erotika u kratkome metru’, ‘Edukativne efemerije: Retrospektiva Nikše Fulgosija’, ‘Ideološki bunker’, ‘Kad glumci režiraju’, ‘Rani radovi s Akademije dramskih umjetnosti’, ‘Short Plays/Kratke lopte – slavni redatelji o nogometu’, ‘Festival express’ u selekciji Ivane ivišić, ‘Genre film festival (GEFF): Zaboravljeni istraživači modernizma’ te izbor filmova koje predstavljaju Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma i Centro Sperimentale di Cinematografia.

Također, u suradnji s Deskom Kreativne Europe – Uredom MEDIA po prvi puta ove godine na DHF-u se organizira radionica pitchinga pod nazivom ‘Kako razvijati i predstaviti projekte u početnoj fazi za međunarodno tržište’, a koju će voditi ugledna njemačka filmska producentica Roshanak Behesht Nedjad; održat će se radionica filmske kritike pod vodstvom vrsne filmske kritičarke Višnje Vukašinović; tu je okrugli stol o vidljivosti, distribuciji i plasmanu kratkometražnog filma u Hrvatskoj i šire, na kojem će sudjelovati predstavnici HAVC-a, komercijalnih televizija i kina, nacionalne televizije, mreže nezavisnih kinoprikazivača, filmskih distributera, hrvatskih društava redatelja, filmskih kritičara, producentskih kuća i filmskih festivala.

U utorak, 21. travnja u 19.30 sati u foajeu kina Tuškanac bit će otvorena izložba dosad neobjavljenih fotografija čuvenog hrvatskog filmskog snimatelja Ivice Rajkovića, koji je u ulozi direktora fotografije potpisao 21 igrani film te osamdesetak kratkometražnih igranih i dokumentarnih ostvarenja. Izložba, koju organiziraju Hrvatski filmski savez i DHF, donosi fotografijom zabilježene intimne trenuke iz života glumačkih i redateljskih velikana poput Orsona Wellesa, Jeanne Moreau, Relje Bašića, Franje Majetića, Mie Oremović, Mirjane Bohanec, Rade Šerbedžije i mnogih drugih.

DHF


Pročitajte još: 23. Dani hrvatskog filma


 

 

Tagged: , , , , , , , , , , , ,