25. Animafest Zagreb

Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb, vrata triju zagrebačkih kina – Europe, Cineplexxa Centar Kaptol i Tuškanca – otvara u utorak 9. lipnja.

Do nedjelje 14. lipnja napunit će ih prebogatim programom s preko 300 filmova, dugometražnih i kratkometražnih, dječjih i za odrasle, radova veterana animacije i studenata, najrecentnijih filmova kao i animiranih klasika. Svečano otvorenje bit će u utorak 9. lipnja u 19.30 u kinu Europa, koje će se posebno za tu priliku pretvoriti u prostor s granica realnog, u Animafestovu zemlju čudesa. Ovogodišnja je festivalska tema ‘Alisa u zemlji čudesa’, povodom 150. godišnjice izdanja literarnog klasika, pa je Animafestov tim za samo otvorenje odlučio ‘ukrasti’ elemente s one strane zečje rupe i transportirati ih u centar Zagreba.

Svečanost otvorenja režira Mario Kovač, koji za publiku priprema mnoga pomaknuta iznenađenja, a pritom mu u pomoć priskaču i Hrvatsko narodno kazalište te Gradsko kazalište Trešnja. Tijekom večeri Nagradu za životno djelo Vijeća Animafesta Zagreb primit će istaknuti svjetski animator, pisac, karikaturist i redatelj animiranih filmova Michel Ocelot. On u svojoj ‘kolekciji’ već posjeduje nagradu Britanske filmske akademije i César, kao i dva Animafestova Grand Prixa, iz 1980. i 2007., za ‘Troje izumitelja’, njegov prvi animirani film, te za ‘Azur’ i ‘Asmar’, koji će Animafestova publika imati prilike vidjeti u bajkovitom okruženju zagrebačkog parka Zrinjevca, na open-air projekciji i obiteljskom kino-pikniku u petak 12. lipnja u 21 sat.

25. AnimafestOcelot nije jedini kojem će na svečanosti otvorenja biti uručena nagrada: prema odluci Selekcijske komisije Natjecanja studentskog filma nagradu za najbolju školu animacije primit će Akademija za umjetnost i dizajn Bezalel iz Jeruzalema.

Dakako da će se, osim dodjeljivanja nagrada, u večeri otvorenja gledati i filmovi. Za ovu su priliku odabrani kratkometražni ‘Oluja na jakni’ francuskog redatelja Paula Cabona, koji na parodičan način uz bizarne motive kombinira različite žanrove (ZF, špijunski film i romansu), zatim film nastao 3D-modeliranjem ‘Priča o medvjedu’ Čileanca Gabriela Osoria, ‘Wiener Blut’ majstora hrvatske animacije Zlatka Boureka i Pavla Štaltera, alegorična priča ‘Grumeni’ Nijemca Andreasa Hykadea, ‘Zepo’ Španjolca Césara Díaza Meléndeza, nastao animiranjem pijeska na staklu, feel-good ‘Moj Moulton i ja’ oskarovke Torill Kove, francuski ‘Moj dom’ autorice Phuong Mai Nguyen, te ‘Napredna istina’ berlinskog videoumjetnika Gera Dolla, poznatog po nizu halucinantnih digitalnih filmova. Na otvorenju u kinu Europa bit će prisutni Phuong Mai Nguyen, Zlatko Bourek, Pavao Štalter i Gero Doll.

Nakon projekcije druženje će se preseliti na terasu kina Europa, gdje glazbeni dio Animafesta otvaraju hrvatski ‘svingeri s daškom romskog’ Mel & The Little Thunders, a potom u službeni festivalski klub Vinyl na after party uz DJ-a Marija Kovača.

A. F


MSU-Animafest
Ususret 25. Animafestu: Animation Goes MSU!

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,