25. Festival glumca: Tarik s Ćirom oduševio Ilok

Pred prepunom dvoranom Slovačkoga doma u Iloku, župan Vukovarsko-srijemski Božo Galić svečano je otvorio 25. festival glumca. Nakon svečanoga otvorenja izvedena je predstava ‘Ćiro’, Udruge za promicanje kulture NALA iz Zagreba, Antonija Gabelića i Tarika Filipovića, a u režiji i izvedbi Tarika Filipovića, što je nagrađeno velikim aplauzom.Festival je, inače, počeo dan ranije kada je, također u Slovačkom domu, izvedena predstava ‘Zašuti’ Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka.

U narednih devet dana pozornice u Iloku, Otoku, Vinkovcima, Vukovaru i Županji postaju centrom hrvatskoga glumišta, a Ilok po peti put postaje centar svih kazališnih zbivanja Vukovarsko-srijemske županije kao domaćin Festivala glumca. Glumce i publiku na otvaranju je pozdravila izbornica Nada Abrus i obrazložila svoj odabir predstava, a potom je sve srdačno pozdravila i gradonačelnica dr. Marina Budimir. Najavila je kako se nada ‘da ćemo ovakve i slične predstave u narednim godinama moći gledati u većoj i boljoj dvorani’.

Branka Cvitković, domaćica festivala, istaknula je kako su glumac i glas jedno te kako je ‘glas glumčev pečat’, a ‘glumci su čuvari pečata’. Zaključila je kako je glas najmarkantnije glumačko sredstvo i da se zato važno baviti glasom i čuvati ga. U ime Ministarstva kulture otvorenju je nazočila dr. sc. Iva Hraste Sočo, koja aktivno sudjeluje u radu Festivalu glumca. Zaželjela je glumcima puno kazališnih nadahnuća i predstavljanja umjetničkih djela koja će pripomoći stvaranju nove publike. U ime Festivalskog odbora, Joško Ševo zaželio je izvođačima da ‘Leti ko lišće što vir ga vije, za let si, dušo stvorena.’ Perica Martinović, predsjednica Hrvatskoga društva dramskih umjetnika, istaknula je da je kazalište prostor slobode duha, kojeg Vukovarsko-srijemska županija prepoznaje.

Na festivalu će u natjecateljskom programu biti izvedeno 20 predstava iz Dubrovnika, Karlovca, Koprivnice, Osijeka, Splita, Šibenika, Velike Gorice, Virovitice, Zadra i Zagreba, a završit će se dodjelom nagrada i priznanja u nedjelju, 20. svibnja.

F. G.


Tagged: , , , , , , , , , , , ,