25. festival Jazz.hr/proljeće

Festival Jazz.hr/proljeće 2015 održat će se u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu od 25. do 28. ožujka i ove godine donosi četiri glazbene jazz poslastice. Već 25 godina ta manifestacija predstavlja velikane svjetske jazz scene, ali i nove, još nedovoljno afirmirane glazbenike svjetskog i hrvatskog jazza.
Jazz_orkestar_HRT Na ovogodišnjem izdanju kroz nastup i glazbenu radionicu predstavit će se Alan Broadbent, glazbenik koji uživa neosporan ugled među publikom, kritičarima, ali i kolegama. U njegovu solo nastupu publika će se uvjeriti zašto je njegov album ‘Heart to Heart’ u časopisu DownBeat ‘pohvaljen’ s maksimalnih pet zvjezdica, priznanje koje dobije tek nekoliko diskografskih izdanja godišnje, a u nastupu s Jazz orkestrom HRT-a zašto je aranžer i dirigent od povjerenja za mnoge zvijezde, primjerice Dianu Krall, Paula McCartneya te Natalie Cole za koju je napisao aranžman ovjenčan Grammyjem.

Nagrađivana japanska pijanistica i skladateljica, koja svoj pristup zasniva na spoju bebopa i romantične elegancije, Ayako Shirasaki, prvi put će se predstaviti hrvatskoj publici. Legendarni pjevač Jimmy Stanić ovom će se prigodom predstaviti sa sastavom s kojim je snimio novi album ‘Prolazi sve’, a koji promovira swing europskog izričaja u spoju sa salonskom europskom glazbom i američkim swingom.  U sklopu festivala održat će se i tradicionalna smotra Nove nade jazza Marjan Marjanović, jedina koja sustavno predstavlja neafirmirane hrvatske jazz glazbenike. Na ovoj su se manifestaciji širem krugu ljubitelja jazza predstavili deseci, uglavnom mladih jazzista od kojih su mnogi poslije tog nastupa ostvarili uspješne samostalne karijere.

Raspored koncerata:

Jimmy-Stanićsrijeda, 25.3.
Ayako Shirasaki Trio

četvrtak, 26.3.
Alan Broadbent Solo

petak, 27. 3. 2015.
Jimmy Stanić i Scharf Club Swing Quintet

Nove nade jazza Marjan Marjanović
Smotra novih lica hrvatskog jazza

subota, 28. 3. 2015.
Alan Broadbent & Jazz orkestar HRT-a

P. R.

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,