26. Jaskanske vinske svečanosti

Službeno predstavljanje Jaskanskih vinskih svečanosti, najpoznatije manifestacije jaskanskog kraja, održano je na jednom od najljepših bisera Plešivičke vinske ceste, obiteljskom gospodarstvu Jagunić.‘Kako bi se u naš grad unio duh berbe, vina i podrumarenja ove ćemo godine uvertiru u vinske svečanosti održati na glavnom gradskom trgu kroz razne kulinarske manifestacije, radionice, i koncerte u kojima će mnogi prolaznici moći uživati i sudjelovati. Najavom izgradnje nove škole to je ujedno i uvertira u nove, drugačije i modernije Jaskanske vinske svečanosti kakve planiramo organizirati sljedeće godine, s ciljem kako bi još kvalitetnije promovirali naše vinare koji cijele godine ulažu trud u stvaranje brenda po kojemu su ionako već dobro poznati širom Lijepe naše, a i Europe. Glazba i zabava za sve uzraste, vrhunska vina, domaća hrana i prijateljsko druženje razlog su da svi vi od 7. do 10. rujna svratite u Jasku. Dobro nam došli!’, rekao je zamjenik gradonačelnika Domagoj Šlat te pozvao javnost u Jastrebarsko na poznatu tradicionalnu vinsku manifestaciju.

Direktorica Turističke zajednice grada Jastrebarskog, Ivana Herceg, upoznala je prisutne o važnosti održavanja Jaskanskih vinskih svečanosti, kao i s bogatim programom koji je pripremljen. Plešivica je po proizvodnji pjenušavih vina apsolutni prvak u Hrvatskoj, a tamošnjii vinari upravo s pjenušcima osvajaju brojne nagrade. Zato su organizatori, u suradnji s vinarima Tomac, Šember, Korak, Jagunić, Kolarić i Kurtalj, odlučili dio njihove bogate ponude pjenušaca predstaviti Jaskancima kroz manifestaciju ‘Pjenušava radionica’, koju je ovom prilikom prezentirao domaćin, jaskanski vinar Dominik Jagunić.

Ivana Herceg, Dominik Jagunić, Domagoj Šlat, Stipe Bučar, Domagoj Pisuljak i Lucija Šember

Ceremonija otvaranja započet će u četvrtak, 7. rujna, tradicionalnom povorkom od glavnog trga prema šatoru na jaskanskom sajmištu gdje će u 19 sati biti svečano otvorene 26. po redu Jaskanske vinske svečanosti, a ujedno će biti otvorena i Obrtničko turistička izložba koju je ovom prilikom najavio predsjednik Udruženja obrtnika Jastrebarsko, Stipe Bučar: ‘U sklopu 9. po redu Izložbe posjetitelji će imati prilike kupiti razne suvenire i probati tradicionalne domaće kulinarske i eko proizvode vrijednih jaskanskih proizvođača i OPG-ovaca.’ Bučar je najavio i nastupe jaskanskih kulturno umjetničkih udruga koje njeguju običaje, tradiciju, pjesme i ples za buduće generacije. Prisutnima se obratila i aktualna vinska kraljica Lucija Šember te Domagoj Pisuljak, frontman grupe O.S.D.S., koji je za prvi dan najavio svirku za pamćenje.

Uz bogat kulturno umjetnički program i razne sadržaje, u petak se očekuje nastup Begina, u subotu nastupa Psihomodo pop, a Gazde će ‘zaključat’ šator u nedjelju, 10. rujna. Nisu zaboravljeni ni oni željni malo drugačijeg glazbenog izričaja, za koje će se pod šatorom pobrinuti Music Attack i DJ Baggio.

M. T. / Foto: Julio Frangen


Tagged: , , , , , , , , , , , ,