28. Dani hrvatskog filma

U Kulturnom centru Mesnička u Zagrebu predstavljeni su filmski program i najavljena popratna događanja 28. Dana hrvatskog filma (DHF).Tradicionalna smotra najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova održat će se od 14. do 18. lipnja u Kinu Tuškanac i pripadajućem platou, Centru za kulturu Trešnjevka, Parku Stara Trešnjevka i Centru za kulturu Mesnička.

Medijima su se obratili Josip Grozdanić, umjetnički ravnatelj DHF-a; Ljiljana Perišić, ravnateljica Centra za kulturu Trešnjevka, organizatora i glavnog producenta festivala; Vanda Volić, producentica; Dragan Jurak, član selekcijske komisije natjecateljskog programa i Višnja Vukašinović, voditeljica Radionice filmske kritike.

‘Centar za kulturu Trešnjevka treći je put glavni producent festivala i to polako postaje tradicija, da se ovaj iznimno važan nacionalni festival organizira pod našim vodstvom. Imamo puno volje i kreativnosti u praćenju projekcija dodatnim aktivnostima, ali zbog financijske situacije koja se ne pomiče s mjesta ne možemo ostvariti sve što bismo željeli. Uvijek je izazov prihvatiti se ovog posla i prikazati godišnju hrvatsku produkciju kratkog i srednjeg metra svih rodova publici. Za ono što jest, što je bio i što će biti hrvatski film ovo je iznimno važna manifestacija’, rekla je Ljiljana Perišić.

Novi umjetnički ravnatelj DHF-a, Josip Grozdanić, rekao je kako je riječ o najstarijem filmskom festivalu u samostalnoj Hrvatskoj koji zaslužuje opstati: ‘Svatko od nas članova Hrvatskog društva filmskih kritičara na čijim leđima uglavnom počiva organizacija festivala treba u tome dati svoj maksimum. Želimo domaću produkciju učiniti vidljivijom i prezentirati je i valorizirati na jednom mjestu. Time kratkom i srednjem metru domaćeg filma dajemo dostojanstvo.’

Od 246 prijavljenih, odabrano je 106 filmova: 14 animiranih, 23 dokumentarna, 14 kratkometražnih i srednjometražnih igranih, 16 eksperimentalnih, 11 namjenskih filmova te 28 glazbenih videospotova. Filmove su ocijenili članovi Hrvatskog društva filmskih kritičara (Dragan Jurak, Tamara Kolarić, Silvestar Mileta, Siniša Paić, Ivica Perinović, Dina Pokrajac, Hrvoje Pukšec, Ivan Ramljak, Mario Slugan i Višnja Vukašinović), a potom su rangirani prema prosječnim ocjenama u kategorijama. Koordinatorica selekcije bila je Lana Bunjevac.

Dragan Jurak istaknuo je kako su Dani hrvatskog filma najbolja filmska smotra u zemlji. ‘U zadnjih 10 ili 15 godina sve ono što se dešava u hrvatskom filmu na ovaj ili onaj način prolazi kroz ovaj festival. Oni autori koje danas gledamo na Danima sutra će biti u Puli. Ove godine tu kvalitetu vidimo baš u svim programima. Iz namjenske kategorije istaknuo bih ‘Kartoline’ skupine autora na čelu s Igorom Bezinovićem, a riječ je o vinjetama koje su dobile iznimno visoku ocjenu 4,4. Selekcija je inače prilično stroga. U eksperimentalnom filmu također se zbivaju zanimljive stvari. Osobno bih istaknuo film Anite Čeko ‘Jabuka, tri dvopeka i jogurt’, s time da ista autorica koja djeluje u sklopu Kinokluba Zagreb ima i film ‘Blizine’ koji je prošao selekciju. Kratki igrani film ove je godine nešto tanji jer smo par filmova koji su prošli selekciju već vidjeli, ali tu su i novi filmovi Snježane Tribuson ‘Dok je trajao Roland Garros’, Ivana Turkovića Krnjaka ‘Lovebox’ i Marije Georgiev ‘Ljuske’. Animirani film je ove godine po meni obilježen odabirom Chris The Swissa, hrvatske koprodukcije koju smo već gledali, ali samo na jednoj projekciji i jako mi je drago da će uvrštavanjem u Dane dobiti još prostora. U dokumentarnoj kategoriji, za koju mislim da je najbolja selekcija, ističe se ‘Srbenka’ Nebojše Slijepčevića. Također se ističe fenomen Restartove radionice, Škole dokumentarnog filma iz koje je mnogo filmova prošlo selekciju.’

Producentica Vanda Volić napomenula je kako se projekcije na otvorenom zbog nepouzdanog vremena organiziraju na platou iznad Kina Tuškanac u suradnji s Motovun Film Festivalom, kako bi se publika u slučaju kiše mogla skloniti u dvoranu i nastaviti s gledanjem programa. Zabavni program organizira se u Centru za kulturu Mesnička.

Radionički programi uključuju Radionicu filmske kritike pod vodstvom Višnje Vukašinović i Radionicu found footagea (Radionica Intima) pod vodstvom Damira Čučića, a rezultati će biti prezentirani u Kinu Tuškanac. Radionica filmske kritike odvijat će se u Centru za kulturu Trešnjevka.

U Maloj dvorani Kina Tuškanac bit će predstavljena i knjiga ‘Branko Belan – zaboravljeni klasik’ Nenada Polimca i Željka Ivanjeka. Izložba filmskih fotografija Marije Kohn otvara se u Kinu Tuškanac, a kuratori su Diana Nenadić i Josip Grozdanić.

Dobitnik ovogodišnje Nagrade Zlatni Oktavijan za životno djelo je redatelj Bogdan Žižić. U sklopu otvaranja festivala, u petak 14. lipnja na platou ispred Kina Tuškanac, tim će povodom biti prikazana restaurirana kopija njegova filma ‘Pohvala ruci’.

D. J.


Tagged: , , , , , , , ,