28. Gavelline večeri

U zagrebačkome kazalištu Gavella od 11. do 19. listopada održavaju se 28. Gavelline večeri.

Prvi puta održane 1973., a zbog ratnih okolnosti ugašene 1991., nakon revitaliziranja 2005., ovo su već devete u nizu. Izbornik ovogodišnjih Večeri je Boris Svrtan, hrvatski kazališni, filmski i televizijski glumac, kazališni redatelj te predavač scenskog govora na Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

PrintU osam dana imat ćemo priliku pogledati osam predstava – sedam u konkurenciji te jednu, onu na zatvaranju Festivala, izvan konkurencije.

Tako ćemo vidjeti ‘Zločin na kozjem otoku’, mediteranski iskričavu priču o strasti i zločinu u gotovo otočki izoliranom Dubrovniku, šibensku ‘Gloriju’ koja kao da je i napisana za katedralu, sakristiju i vrt zapuštenog kamenog grada suočava nas sa slojevitim i temeljnim pitanjima duhovnog i tjelesnog u čovjeku, te nemogućnosti svođenja odgovora na crno-bijelu značenjsku optiku, zatim potresnu i neshvatljivu otuđenost za život najopremljenije, ali i najnepotrebnije od svih generacija u splitskoj predstavi ‘Pritisci moje generacije’, potom okrutnu Krležinu priču o identitetu i stvaralačkim perspektivama jedne rubne i duhovno obogaljene europske provincije u ‘Tri kavaljera frajle Melanije’ varaždinskog HNK-a. Iz zagrebačkog HNK-a ‘U znaku vage’, redateljski triptih koji je svojevrsna posveta velikom kazališnom magu Marinkoviću i mediteranski opora metafora skučenosti naših prilika, predstava Teatra Manje je više i TNT-a ‘Cyrano’ izrasla iz inata i vitaliteta kazališne grupe koja u potrazi za ljubavlju, i u ljubavi za kazalište, okuplja snažne glumačke osobnosti te na kraju GDK Gavella, kazalište-domaćin festivala, čiji nas ‘Candide ili optimizam’ zove na ludističko putovanje po duhovnim razvalinama svijeta, u neprestanu ljudsku potragu za srećom uz ironični Voltaireov osmijeh koji u nedostatku pravih odgovora može poslužiti kao neka moguća utjeha.

Članovi prosudbenog povjerenstva ovogodišnjih ‘Gavellinih večeri’ su Helena Buljan, Ivan Leo Lemo i Ana Prolić a kazalište čiju predstavu koju proglase najboljom, ponijet će nagradu – bistu dr. Branka Gavelle, rad akademika Ivana Sabolića. Pobjednika 28. ‘Gavellinih večeri’ saznat ćemo u subotu, 19. listopada, a Festival ćemo zatvoriti, već tradicionalno, gostovanjem predstave izvan konkurencije, ove godine je to predstava ‘John Gabriel Borkman’ Henrika Ibsena, u režiji Mateje Koležnik i produkciji Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora.

Gavella

Tagged: , , , , , , , , ,