29. Muzički biennale Zagreb za velike i male

Ulazak u svijet 29. Muzičkog biennala Zagreb bio je uzbudljiv, nov i bajkovit. Glazbeno-scenska uprizorenja suvremenog čitanja drevnih priča bila su mamac za mlade znatiželjnike, ali i poziv odraslima, spremnima za iznenađenja, na upoznavanje nekih novih-starih bajkovitih svjetova.Sjajnu umjetničku kombinaciju, suradnju mlade, ali umjetnički izražajne skladateljice Sare Glojnarić i redatelja Renea Medvešeka, u Zagrebačkom kazalištu lutaka pratio je ansambl koji čine sjajni glazbenici okupljeni iz različitih glazbeničkih konstelacija, uz rezidencijalni lutkarski ansambl. Energičnu bajkovitu priču Žabica kraljica pogledajte i poslušajte i danas, u nedjelju, kad slijede još dvije izvedbe: u 11 te u 18 sati.

Priliku da praizvedbom svoje opere svečano otvori ovogodišnji Biennale izvrsnom petominutnom operom na proteklom 5 Minute Opera Competition zavrijedila je skladateljica Martyna Kosecka. Mlada poljska skladateljica i dirigentica s iranskom adresom, za operu Klothó inspirirala se bajkama, legendama i basnama. Pustolovina skladanja velike forme, pisanja libreta na stranome jeziku te rada s velikim brojem umjetnika i suradnika na čak dvije lokacije, svoj vrhunac imala je na sinoćnjoj praizvedbi u Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija nakon koje slijede izvedbe u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Istaknuti talijanski skladatelj Fausto Romitelli u svom posljednjem djelu, An Index of Metals, rabio je niz različitih medija kako bi dobio neočekivan i moćan zvučni spoj, za za sobom je ostavio glazbeno i vizualno impresivno djelo. Riječ je o nadahnutom spoju kazališnih, instrumentalnih i elektroničkih elemenata koji iziskuje potpuno uranjanje i glazbenika i tehničkih suradnika. Za biennalsku izvedbu Romitellijeva Indexa, predvodnici hrvatske suvremeno-glazbene scene, članovi Cantus Ansambla, osnovanog upravo u sklopu MBZ-a prije 15 godina, nastupili su pod ravnanjem gostujućeg dirigenta Adriana Martinollija, u srcu grada, Zagrebačkom kazalištu mladih.

M. B.


Zanimljivosti na 29. Muzičkom biennalu Zagreb


Tagged: , , , , , ,