3. G.E.T. konferencija o eno-gastro turizmu

Treća G.E.T. konferencija o eno-gastro turizmu održana je na Ladanjskom imanju Principovac u Iloku. Organizirala ju je zagrebačka udruga za kulturu stola G.E.T., u čemu su im pomogli zlatni sponzor Iločki podrumi te brončani sponzori Lana karlovačka tiskara i tvrtka Pleter-usluge. Sve se odvijalo pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, ministarstava turizma i poljoprivrede te uz potporu TZ Vukovarsko-srijemske županije, Grada Iloka i TZ Grada Iloka.Tema konferencije, koju je vodio Damir Folnegović Blaž, bila je strategija razvoja eno-gastro turizma, uz primjere dobre prakse. Sudionicima su se na otvorenju obratili Željko Cirba, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije; Zvonimir Dragun, gradonačelnik Iloka i Juraj Mihaljević, većinski vlasnik Iločkih podruma. Redom su se zahvalili na inicijativi i prepoznavanju Iloka kao lokacije te zamolili medije da prenesu dojmove i informacije o destinaciji te pomognu da se zadrže ljudi u Srijemu i zaustavi iseljavanje.

Prvog dana konferencije dodijeljene su nagrade Bijeli grozd Regional Trophy i sedam Excellence star certifikata kategorizacije vinarija, a drugog dana održan je niz stručnih prezentacija i otvorena rasprava o temi. Udruga G.E.T. se bavi promicanjem eno-gastronomije i razvojem eno-gastro turizma te je, pod zajedničkim nazivnikom Centar za razvoj eno-gastro turizma, s tim ciljevima pokrenula nekoliko projekata.

Bijeli grozd i kategorizacija vinarija proizašli su iz spoznaje da turistima nije bitan samo proizvod, već cijeli doživljaj. Temelje se prvenstveno na aspektima turističke ponude, s ciljem da se turistima olakša izbor relevantnom preporukom, a proizvođače potakne na razvoj kvalitete ukupne ponude. Turisti do ovih informacija mogu doći kroz višejezični G.E.T. Vodič na web adresi www.getworldguide.com.
‘Vodič se zasniva na stručnom mišljenju. Ono što je Michelinov vodič za restorane, to mi želimo postati za vinarije’, pojasnio je Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge G.E.T.

Kategorizacija vinarija je način rangiranja prema određenim kriterijima, uzimajući u obzir turistički aspekt. Skala se sastoji od preporuke, jedne, dvije i tri zvjezdice te Excellence star (zvijezde izvrsnosti), koja je najviši rang kategorizacije, a ukazuje na to da vinarija zadovoljava najviše kriterije, ali nudi i dodatne sadržaje kojima prezentaciju diže na puno višu razinu i stvara nezaboravan doživljaj.

Na konferenciji je sedam hrvatskih vinarija dobilo priznanja Excellence star. To su: Iločki podrumi, Bolfan Vinski vrh, Vuglec breg, Meneghetti, Boškinac, Saints Hills i Korta Katarina.

Bijeli grozd je godišnja nagrada kojoj je misija istaknuti one koji se najviše trude, pohvaliti njihov rad i uspjeh, dati im poticaj za nastavak, a svima ostalima dati poticaj za dodatni trud i razvoj kvalitete sveukupne ponude. To se ne odnosi samo na vinarije, nego na sve one koji svojim djelovanjem, na bilo koji način, utječu na razvoj i promicanje eno-gastro turizma i kulture stola. Za vinarije po izboru glasuje više od 500 odabranih eno-gastro znalaca i putnika, nagrade se dodjeljuju na VINOcom festivalu krajem studenog, a u 2016. godini se po prvi puta moglo glasovati i za vinarije iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Zatim su izdvojene po tri najbolje vinarije iz svake od tih država te je pred širu publiku stavljena mogućnost da odabere najbolje u regiji.Po odabiru publike, Bijeli grozd Regional Trophy za sezonu 2016/2017 osvojile su ove vinarije kojima su dodijeljene plakete i vrijedne kristalne nagrade koje su stigle iz Staklarne Rogaška:
1. mjesto – Iločki podrumi, Ilok (Hrvatska)
2. mjesto – Zvonko Bogdan, Palić (Srbija)
3. mjesto – Kozlović, Momjan (Hrvatska)
4. mjesto – Movia, Ceglo (Slovenija)
5. mjesto – Podrumi Vukoje 1982., Trebinje (Bosna i Hercegovina)

Drugi dan konferencije održan je niz stručnih prezentacija. Željka Balja, nagrađivana diplomantica turizma sveučilišnog smjera, održala je predavanje na temu ‘Vinski (eno-gastro) turizam kao posebni oblik ponude turističkih agencija’. Arhitekt Otto Barić govorio je o ‘Arhitekturi u vinarstvu’, a vinski konzultant Saša Špiranec o ‘Vinskim festivalima, prezentacijama i vodičima’. Sanja Muzaferija iz udruge WOW (Women on Wine) osvrnula se na međunarodno i regionalno povezivanje, a o suradnji podunavskih zemalja pričao je Vladan Krečković, projektni koordinator u organizaciji Dunavski centar za kompetenciju. Damir Kmećko, voditelj turizma u Iločkim podrumima, uputio je sudionike konferencije o prednostima i poteškoćama na destinaciji te najavio planove za budućnost. Detaljnije o prezentacijama moći će se pročitati uskoro na web stranici konferencije www.centar.get4u.hr.Nakon prezentacija, uslijedila je otvorena rasprava sudionika, koja je bila vrlo živa i konstruktivna. Možda bi, iz cijele rasprave trebalo izdvojiti rečenicu Rujane Bušić Srpak, direktorice Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije: ‘Svi smo kreatori destinacije!’, kao i prijedlog Karmele Tancabel, voditeljice odjela marketing i izvoz u Iločkim podrumima. Njezin prijedlog mini strategije razvoja vinskog turizma odnosi se na prezentaciju Iloka kroz proizvod – traminac, ali se kao takva može primijeniti na bilo koju destinaciju. ‘Zašto ne bi svaki konobar, kao osnovni djelatnik u turizmu, barem jednom dnevno, jednom gostu, ponudio bocu iločkog traminca i prezentirao ga uz priču u Iloku?’, zapitala se.

Treba napomenuti kako na konferenciji nije sudjelovao nitko iz resornih ministarstava – turizma, poljoprivrede, regionalnoga razvoja – mada su neki od njih bili pokrovitelji konferencije. Zašto je to bitno? Hrvatski eno-gastro turizam očito ima izuzetno velike potencijale, koji leže u raznolikosti, kako vina, tako i načina pripreme hrane. Kada bi eno-gastro turizam vezali uz kruzing, cikloturizam i slične grane turizma, mogućnosti bi bile izuzetno velike. Dakle, postoje resursi, postoje ljudi, ali nedostaje političke volje ili želje da se napravi veći iskorak. Svi smo mi kreatori destinacije, ali krovna ministarstva moraju dati svoj obol da bi svijet prepoznao Hrvatsku kao izuzetnu eno-gastro destinaciju.

Pritom ne treba zaboraviti da u ovom segmentu turizma pričamo o manjim grupama ili individualnim gostima, više i visoke platežne moći. ‘Nadamo se da će na četvrtoj G.E.T. konferenciji, u ožujku 2018. godine, predstavnici ministarstava biti s nama’, zaključio je G.E.T.-ovac Tomislav Stiplošek.

Stari kraljevski grad Ilok, najistočnije naselje Hrvatske, gradić ponad silnog Dunava, mjesto je spoja istoka i zapada, duge povijesti, baštinik zanimljivih kulturnih suprotnosti utkanih u njegovu srednjovjekovnu jezgru. Ovdje se smjestilo i turističko naselje Stari podrum – jedinstveni vinski objekt koji je nasljeđe i pokazatelj vrlo duge tradicije uzgoja vinove loze i proizvodnje vina. U sklopu Starog podruma nalaze se istoimeni restoran, suvenirnica (s ponudom Iločkih podruma, ali i autohtonih suvenira iločkih zanatlija) i 18 novouređenih soba u kategoriji 3 zvjezdice koje pružaju prekrasan pogled na Dunav i nedirnutu prirodu koja ga okružuje. Osim nezaboravnog gastronomskog užitka, jedna od vrijednosti i atraktivnosti ovog turističkog naselja su dva vinska podruma iz 15. i 18. stoljeća, gdje se stvaraju i njeguju vrhunska vina te čuva dragocjena arhiva i brojne tajne.

Ladanjsko imanje Principovac i poznati vidikovac, odakle se pruža zadivljujući pogled na Ilok, Srijem i Bačku, pružaju mogućnost uživanja uz čašu vina i ukusan obrok, igranja golfa, tenisa i badmintona ili jednostavno opuštanja u pogledu na nepregledne vinograde. Ovdje se nudi i 5 luksuzno uređenih apartmana u kategoriji 4 zvjezdice te jedan de luxe apartman. Sve sobe smještene su na brežuljku, usred vinograda, pružajući privatnost, mir i tišinu uz pogled koji očarava. Bez obzira jeste li istinski poznavatelj vina ili ste tek na putu da to postanete, kada okusite Kraljevski traminac i vrhunsku Graševinu Principovac, shvatit ćete da je vino ovdje više od profesije. Vino je ovdje umjetnost i stil života.

S. M. / Foto: Denis Perčić


2. G.E.T. Konferencija o eno-gastro turizmu


Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,