3. Rabuzinovi dani u Novom Marofu

Glavne zvijezde ovogodišnjih 3. Rabuzinovih dana koji će se održati u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu od 23. ožujka do 23. travnja su tapiserije, rađene prema motivima slika Ivana Rabuzina. Dio njih nastao je 1980-ih u poznatoj francuskoj radionici La Lisse d’Aubusson, tehnikom ručnog tkanja, dok je dio njih izrađen tafting tehnikom u Tvornici Zivtex u Zaboku – današnja Regeneracija.Najpoznatiji rad Ivana Rabuzina ove vrste, zasigurno je svečani kazališni zastor Kazališta Takarazuka u Tokiju te tapiserija u velikoj predavaonici Muzeja moderne umjetnosti Saitama u Urawi.

Prisutnost Rabuzinovih djela u muzejima, galerijama i raznim drugim kulturnim institucijama širom svijeta, obavezuje nas, poruuju organizatori, da u njegovu novomarofskom kraju, stalno podsjećaju na vrijednost koju ovo ime nosi. Iz tog su razloga 3. Rabuzinovi dani, nakon porculana, kojeg je Rabuzin oslikavao za svjetski poznatu tvornicu porculana Rosenthal, i akvarela, posvećeni rijetko viđenim i izloženim tapiserijama. Otvorenje izložbe bit će u petak 23. ožujka (18 sati) u holu Kulturnog centra Ivan Rabuzin.

U sklopu ovogodišnjih 3. Rabuzinovih dana, uz izložbu, moći će se razgledati njegova kuća u Ključu u ponedjeljak 9. travnja (17 sati) isključivo uz najavu u Turističkoj zajednici Grada Novog Marofa, budući da je broj posjetitelja ograničen.

Tijekom mjesec dana trajanja 3. Rabuzinovih dana, zainteresirani mogu prisustvovati i raznim likovnim radionicama, radionici izrade tapiserija, projekciji filma ‘Ključ sreće’ te stručnom predavanju o ovom svjetski poznatom slikaru naive.

Organizatori ove manifestacije su Pučko otvoreno učilište Novi Marof, Turistička zajednica Grada Novog Marofa i Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof u suradnji s Rabuzinovom obitelji. Ujedinjenim snagama i ove godine predstavit će suvenire i promotivni materijal inspiriran prepoznatljivim bojama i motivima Ivana Rabuzina.

S. M.


Tagged: , , , , , , , , ,