30. Porin s rekordnim brojem nominacija

Na svečanom proglašenju nominacija kroz koje je vodila Ida Prester, saznalo se tko je sve u utrci za najprestižniju glazbenu nagradu Porin.Jubilarni 30. Porin već je na nominacijama dao za naslutiti kako će ovo biti uzbudljiva i neizvjesna dodjela – Parni valjak i Matija Cvek sa suradnicima osvojili su nominacije u čak sedam kategorija. Po četiri nominacije, zajedno sa svojim suradnicima, osvojili su Darko Rundek, Silente, Chui, Vanna i Davor Križić.

Posebnost ovog Porina svakako je i broj prijava – u odnosu na prošlu godinu prijavljeno je čak 40 albuma više u kategoriji Album godine.

‘Glasačko tijelo je u prvom krugu glasanja svoje favorite biralo među ukupno 2129 ovogodišnjih prijava u 37 kategorija. Bilo je čak 303 prijavljenih albuma što je 40 albuma više nego prošle godine, 379 skladbi za Pjesmu godine, a 84 prijave za kategoriju Novi izvođač’, rekla je Glavna tajnica Porina Ivana Martinac.

Parni valjak i prijatelji nominirani su s albumom ‘Dovoljno je reći… Aki’ u kategoriji Album godine te u kategorijama Najbolji koncertni album i Najbolja snimka albuma čiju produkciju potpisuju Marijan Brkić i Goran Martinac. Husein Hasanefendić Hus kao autor pjesme Parnog valjka ‘Ponovo’ u kategoriji Pjesme godine, Parni valjak u kategoriji Najbolje izvedbe grupe s vokalom te reizdanja albuma ‘Buđenje’ i ‘Vrijeme ljubavi’ u kategoriji Najboljeg tematsko-povijesnog albuma.

Matija Cvek nominiran je samostalno ili u suradnji također u sedam kategorija. S pjesmom ‘Trebaš li me’ autora Matije Cveka i Zvonimira Husnjaka (Z++) u izvedbi s Eni Jurišić nominiran je u kategoriji Pjesme godine te u kategoriji Najbolje vokalne suradnje. Spot za taj singl nominiran je u kategoriji Najboljeg video broja, a potpisuje ga redatelj Benjamin Strike. U kategoriji Najboljeg albuma pop glazbe nominiran je album ‘Izbirljivo i namjerno’ Matije Cveka & Big Banda Bjelovara, a sa skladbom ‘Visine’ s navedenog albuma nominiran je u kategoriji Najbolje muške vokalne izvedbe. Također je s The Funkensteinsima nominiran sa singlom ‘Ne moram ni ja’ u kategoriji Najbolje izvedbe grupe s vokalom. To je skladba s kojom je i Ivan Pešut (zajedno s još nekoliko skladbi) nominiran u kategoriji Producenta godine.Po četiri nominacije imaju Darko Rundek, Silente, Chui, Vanna i Davor Križić sa suradnicima. Darko Rundek je s Jazz orkestrom HRT-a nominiran u kategoriji Albuma godine te Najboljeg albuma pop glazbe čiju produkciju potpisuje Igor Geržina. Miron Hauser sa skladbom ‘Ena’ s navedenog albuma je nominiran u kategoriji Najbolji aranžman. A reizdanje albuma ‘Ruke’ nominirano je u kategoriji Najboljeg tematsko-povijesnog albuma.

Silente je s albumom ‘IV’ nominiran u kategoriji Albuma godine i Najboljeg albuma pop glazbe čiju produkciju potpisuju Nikša Bratoš i Domagoj Perišić te za Najbolje likovno oblikovanje koje potpisuje Denis Butorac. Također album je nominiran kao jedan od radova Nikše Bratoša u kategoriji Producenta godine.

Chui je s albumom ‘Zagreb-Berlin’ nominiran u kategorijama Najbolji album godine i Najbolji instrumentalni album, a sa skladbom ‘Nine Views’ u kategoriji Najbolja instrumentalna izvedba (izvan klasične i jazz glazbe). Autori likovnog oblikovanja njihova albuma ‘Zagreb-Berlin’, Igor Kordej i Marina Leskovar nominirani su u kategoriji Najbolje likovno oblikovanje albuma.

Vanna ima nominaciju za Najbolju žensku vokalnu izvedbu sa skladbom ‘Želja’. Njezin album ‘Live@Arena’ nominiran je u kategoriji Najboljeg koncertnog albuma čiju produkciju potpisuju Goran Martinac i Goran Kovačić, koji su i nominirani u kategoriji Producenta godine, a isti album je nominiran i u kategoriji Najbolje snimke albuma koju potpisuje Goran Martinac.

Davor Križić s Jazz orkestrom HRT-a s albumom ‘Insite’ nominiran je u kategoriji Najboljeg albuma jazz glazbe koji producentski potpisuje s Igorom Geržinom. Album je nominiran u kategoriji Najbolja snimka albuma koju potpisuje Emir Altić. Skladba ‘Waltz Through the Night’ autora Davor Križića nominirana je za Najbolju skladbu jazz glazbe, a Davor Križić s Jazz orkestrom HRT-a sa skladbom ‘To the Lite’ konkurira u kategoriji Najbolje izvedbe jazz glazbe.

U kategoriji Album godine nominirani su: Parni valjak i prijatelji s albumom ‘Dovoljno je reći…Aki’, Tedi Spalato s albumom ‘Ime mi je nevažno’, Silente s albumom ‘IV’, Darko Rundek & Jazz orkerstar HRT-a s albumom ‘Za vašu posljepodnevnu razonodu’ te Chui s albumom ‘Zagreb-Berlin’.

Za Pjesmu godine nominirani su: ‘Dani koji sjaje’ koju izvode Pavel feat. Sanja, Marinko i Zec, a koju potpisuje Aljoša Šerić, zatim ‘Guilty pleasure’ Mie Dimšić koju potpisuju Mia Dimšić, Vjekoslav Dimter i Damir Bačić, ‘Ponovo’ Parnog valjka autora Huseina Hasanefendića Husa, ‘Trebaš li me’ Eni Jurišić i Matije Cveka autora Matije Cveka i Zvonimira Husnjaka i pjesma ‘Zamisli’ u izvedbi Massima autora Ivana Dečaka i Rajka Dujmića. U kategoriji Novi izvođač godine nominirani su Marko Bošnjak, Miach i Zvonimir Radišić.

Nominaciju za Najbolju žensku vokalnu izvedbu osvojile su: Ivana Kindl za skladbu ‘Netko ko me čuva’, Lu Jakelić za skladbu ‘Kuća’ i Vanna za skladbu ‘Želja’. Nominaciju za Najbolju mušku vokalnu izvedbu osvojili su: Dino Jelusić za skladbu ‘Ti to dobro znaš’, Massimo za skladbu ‘Zamisli’ i Matija Cvek (u suradnji s Big Bendom Bjelovar) za skladbu ‘Visine’. Nominaciju za Najbolju vokalnu suradnju osvojili su: Eni Jurišić i Matija Cvek za skladbu ‘Trebaš li me’, Eric feat. Ivana Kindl za skladbu ‘Feel you close’ i Pavel feat. Sanja, Marinko i Zec za skladbu ‘Dani koji sjaje’. Nominirani u kategoriji Najbolja izvedba grupe s vokalom su: Detour sa skladbom ‘Nekad je bilo bolje’, Matija Cvek & The Funkensteins sa skladbom ‘Ne moram ni ja’, Neno Belan & Fiumens sa skladbom ‘Jube moja znaj’ i Parni valjak sa skladbom ‘Ponovo’.

U kategoriji Najbolji album zabavne glazbe nominirani su: ‘Ime mi je nevažno’ Tedija Spalata, zatim ‘Minut srca mog (acoustic)’ Jelene Rozge i ‘Nostalgija’ Đanija Stipaničeva. U kategoriji Najbolji album pop glazbe nominirani su: ‘IV’ grupe Silente, zatim ‘Izbirljivo i namjerno’ Matije Cveka i Big Benda Bjelovar i ‘Za vašu posljepodnevnu razonodu’ Darka Rundeka & Jazz orkestra HRT-a. U kategoriji Najbolji album rock glazbe nominirani su: ‘20 Years On The Road’ Tomislava Golubana, zatim ‘Javi se kad stigneš’ grupe Vatra i ‘Kao sad’ Daleke Obale. U kategoriji Najbolji album alternativne glazbe nominirani su: Ivan Grobenski s albumom ‘Apocalipstick’, zatim Barbara Munjas s albumom ‘Right Place & Right Time’ i J.R. August s albumom ‘Still Waters’. U kategoriji Najbolji album hip hop glazbe nominirani su: Tram 11 s albumom ‘Jedan i jedan’, zatim Hiljson Mandela s albumom ‘Mandela effect’ i Edo Maajka s albumom ‘Moćno’.

U kategoriji Najboljeg albuma elektroničke glazbe nominirani su: Pocket Palma s albumom ‘Atomi Rework’, zatim Aklea Neon s albumom ‘Dođi na joji’ i Anna Moor s albumom ‘Plavi avioni’. Nominaciju za Najbolji album jazz glazbe osvojili su: B’s FUNstallation s albumom ‘Hold On’, zatim Davor Križić & Jazz orkestar HRT-a s albumom ‘Insite’, Zvonimir Radišić Trio s albumom ‘New Horizons’, World’s Okayest Pianist – Petar Ćulibrk s albumom ‘Old School’ i Joe Kaplowitz s albumom ‘The Keyboard Extravaganza’.

Za Najbolji album klasične glazbe nominirani su albumi: ‘Boris Papandopulo: Hrvatska misa’ u izvedbi Zbora HRT-a (Tomislav Fačini, dirigent: Darija Auguštan, sopran; Martina Gojčeta Silić, mezzosopran; Stjepan Franetović, tenor; Robert Kolar, bariton) glazbenog producenta Vjekoslava Nježića; zatim ‘Ivan Josip Skender’ u izvedbi: Domagoj Pavlović, klarinet; Ivana Kuljerić Bilić, udaraljke; Milan Pal’a, milanolo; Zagrebačka filharmonija; Dian Tchobanov, dirigent; Zagrebački kvartet, Festivalski ansambl glazbene tribine Opatija; Ivan Josip Skender, dirigent; Udaraljkaški ansambl Big Bang; Cantus Ansambl; Berislav Šipuš, dirigent; glazbeni producenti su Ivan Josip Skender, Milan Pal’a, Pero Mihojević i Margareta Mihalić, zatim album ‘Johann Sebastian Bach (1685.-1750.): Goldberg Variations’ – izvođač i glazbeni producent Pavao Mašić te album ‘Scene’ Kvarteta Papandopulo, glazbeni producent Krešimir Petar Pustički.

Nominaciju za Najbolji video broj osvojili su: Radislav Jovanov Gonzo za video broj ‘Dobra stvar’ (Pavel), zatim Filip Gržinčić za video broj ‘I forgive her’ (J.R. August) i Benjamin Strike za video broj ‘Trebaš li me’ (Eni Jurišić i Matija Cvek).U zagrebački Kaptol Boutique Cinema došli su brojni glazbenici, producenti, menadžeri i osobe iz javnog života saznati tko su imena nominiranih za jubilarni, 30. Porin. Milan Majerović Stilinović, voditelj komunikacija HDS ZAMP-a prisjetio se samih početaka dodjele glazbene nagrade Porin, ljudi koji su svojim idejama kroz ovih trideset godina pridonijeli opstanku i napretku najbitnije statue u životu svakog glazbenika. Ivica Propadalo, autor statue, zahvalio se svima naglasivši kako mu je upravo Porin obilježio život. Statua Porina bila je prva statua koju je osmislio, a scenografija za Porin prva scenografija koju je izradio.

A nominirane su predstavili: Ivica Propadalo, autor statue Porin; band Chui, Katarina Krpan, Davor Drezga, Izvršni direktor Porina; Milan Majerović Stilinović, voditelj komunikacija HDS ZAMP-a; Ivana Martinac, Glavna tajnica Porina; zatim Matija Dedić, Lu Jakelić, Ante Gelo, Domenica, Remi, Shot, Hiljson Mandela, Feminnem, Ivana Čuljak, Nikša Bratoš i Martina Validžić.

Gdje će se i kada održati jubilarni, 30. po redu Porin, saznat ćemo uskoro.

R. P. / Foto: Foto: Julien Duval i Filip Kovačević


Tagged: , , , , , , , ,