33. Zagrebačke ljetne večeri

Bečki komorni orkestar (Wiener Kammerorchester) te pijanist i dirigent Stefan Vladar nastupit će na svečanom otvorenju 33. Zagrebačkih ljetnih večeri u petak 27. lipnja (21 sat) u Atriju Galerije Klovićevi dvori.
Bečki_komorni_orkestarNa programu su:
A. Webern: Pet stavaka, op. 5
W. A. Mozart: 20. koncert za glasovir i orkestar u d-molu, KV 466
W. A. Mozart: 38. simfonija u D-duru, KV 504, Praška

Bečki komorni orkestar (Wiener Kammerorchester), od osnutka 1946., jedan je od najznačajnijih činitelja u iznimno bogatom glazbenom životu jedne od najvećih svjetskih metropola, koji ga dodatno obogaćuje svojom koncertnom sezonom u dvorani Konzerthausa. Prvi šef dirigent orkestra bio je talijanski pijanist i dirigent, Carlo Zecchi, uz stalne gostujuće dirigente Yehudija Menuhina i Sándora Végha. Ideju glazbenika koji se pojavljuju u dvostrukoj ulozi – solista i dirigenta – nastavlja Philippe Entremont kao voditelj Orkestra od 1976. do 1991. godine. U svibnju 2008. šef dirigentom imenovan je Stefan Vladar, ugledni pijanist i dirigent, pod čijim su vodstvom, u sezoni 2009./2010., ostvarena dva značajna projekta u Beču – izvedbe Beethovenovih koncerata u Konzerthausu te Mozartovih glasovirskih koncerata u Theater an der Wien, s Vladarom kao dirigentom i solistom. Manje je poznat podatak da je upravo Bečki komorni orkestar, pod ravnanjem Ernsta Märzendorfera, prvi u svijetu integralno snimio simfonije Josepha Haydna.

Ugledni austrijski pijanist i dirigent Stefan Vladar i dalje je najmlađi pijanist koji je osvojio prestižno natjecanje Beethoven u Beču – bilo mu je tada 19 godina. Želeći proširiti svoj glazbeni vidokrug, ’90-tih godina 20. st., počinje se baviti dirigiranjem. Od 2002. do 2006. godine bio je šef dirigent ansambla Grosses Orchester Graz, da bi od 2008. postao šef dirigent Bečkog komornog orkestra. Ostvario je brojne snimke za ugledne etikete kao što su Naxos, Sonny i Harmonia Mundi. Surađivao je s velikim svjetskim glazbenicima kao što su Yehudi Menuhin, Seiji Ozawa, Claudio Abbado, Heinrich Schiff, Julian Rachlin i Bo Skovhus.

KDZ

Tagged: , , , , , , , , , , ,