4. Avantgarde Jazz Festival Rovinj

Nakon koncerta China Moses Quarteta 9. svibnja u Koncertnoj dvorani Adris u Rovinju, drugog dana – 10. svibnja u istom prostoru s početkom u 20 sati nastupit će Ambrose Akinmusire Quintet, predvođen jednim od najcjenjenijih američkih trubača mlađe generacije.Avantgarde Jazz Festival RovinjKao osebujan trubač koji svoj iskaz temelji na raznim utjecajima, od glazbenih ideja Waynea Shortera preko Bjork i Joni Mitchell do Mauricea Ravela, Akinmusire je posvećen istraživanju novih glazbenih područja i proširivanju zvukovnih mogućnosti svojeg glazbala. Zbog toga, kritičari ga uspoređuju s najvećim trubačima iz povijesti jazza kao što su Louis Armstrong, Miles Davis, Dizzy Gillespie, Clifford Brown, Chet Baker, Wynton Marsalis i Freddie Hubbard.

Akinmusire, trubač i skladatelj rođen u Kaliforniji 1982., postao je poznatiji u jazz krugovima 2007. kad je pobijedio na dvama uglednim međunarodnim natjecanjima: Thelonious Monk International Jazz Competition i Carmine Caruso International Jazz Trumpet Solo Competition. No, to nisu bila njegova prva zapažena pojavljivanja na jazz sceni. Još dok je svirao u školskom ansamblu u Berkeleyu njegovu je nadarenost zapazio slavni alt saksofonist Steve Coleman koji je tamo došao održati glazbenu radionicu. Odmah ga je pozvao da se pridruži njegovom sastavu Five Elements s kojim je ubrzo otišao na europsku turneju.

Ambrose AkinmusireDolaskom u New York Akinmusire je ostvario koncertne i studijske suradnje s renomiranim glazbenicima kao što su Vijay Iyer, Aaron Parks, Esperanza Spalding te Jason Moran s kojim je sudjelovao u zapaženom multimedijalnom projektu ‘In My Mind: Mont At Town Hall, 1957.’ Poslije je nastupao i snimao s drugim poznatim jazzistima, među ostalima s Jackom DeJohnetteom, Vinceom Mendozom, Geraldom Claytonom, Davidom Binneyem i Alanom Pasquom. No, već godinama djeluje i kao vođa vlastitih sastava s kojima je snimio tri samostalna albuma: ‘Prelude… to Cora’, ‘When the Heart Emerges Glistering’ i ‘The Imagined Savior is Far Easier to Paint’. Posljednja dva objavio je za kultnu diskografsku kuću Blue Note čime je zabetonirao status jazz zvijezde.

Ovogodišnje, 4. izdanje Avantgarde Jazz Festivala donosi osam koncerata koji će se održati u razdoblju od 9. svibnja do 11. srpnja. Nakon koncerta Ambrose Akinmusire Quinteta u Rovinju će 23. svibnja nastupiti Amira Medunjanin.

Početak Festivala pripada China Moses Quartetu, predvođen talentiranom i karizmatičnom pjevačicom, skladateljicom, producenticom i glumicom Chinom Moses. Ovaj će kvartet preksutra, 9. svibnja otvoriti Festival u Koncertnoj dvorani Adris s početkom u 20 sati. Moses u Istru stiže s novim albumom “Crazy Blues” koji je posvetila Dynah Washington i ostalim velikim damama blues i soul glazbe koje ju nadahnjuju tijekom cijele karijere, među ostalima Mamie Smith, Helen Humes, Ma Rainey, Esther Phillips, Nini Simone, Janis Joplin, Etti James i Donni Summer

Aquarius

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,