4. Fantastic Zagreb filmski festival

Jedan od najintrigantnijih filmskih festivala, Fantastic Zagreb, na radost brojnih obožavatelja fantastike i srodnih žanrova ovog ljeta bit će bolji nego ikada.
Fantastic ZagrebČetvrto izdanje Fantastic Zagreba održava se od 27. lipnja do 5. srpnja. Trileri, fantastika, suspens, eksperimentalni filmovi, začudne drame, horori, kratki filmovi i dodatna iznenađenja očekuju filmofile u kinu CineStar Zagreb u Branimir centru te na fantastičnoj ljetnoj pozornici Tuškanac, čije će šumsko okruženje ponovno pružiti baš onu pravu atmosferu i kulisu za žanrovske noći.

Već drugu godinu zaredom, Fantastic prikazuje i kratki program za koji su prijave otvorene do 15. svibnja, a pristiglo je već više od 150 fantastičnih uradaka iz cijelog svijeta.

Ovogodišnje izdanje Fantastic Zagreba proslavit će i obljetnice nekih od najvećih filmova fantastike ikad snimljenih i rijetko kada prikazanih na velikom platnu u Hrvatskoj.

Izdvajamo nekoliko naslova iz programa ‘Kultni klasici’:

Ne propustite jedan od najutjecajnih znanstveno-fantastičnih filmova svih vremena – ‘Alien: Osmi putnik’ snimljen daleke 1979 koji ove godine slavi 35 godina. Za to je najzaslužniji redatelj Ridley Scott koji je postepeno uvodio jezu među posadu klaustrofobičnog svemirskog broda Nostromo. Sigourney Weaver utjelovila je glavnu junakinju te stekla brojne poklonike suočivši se s čudovišnim vanzemaljcem…

Te 1984. godine, kritika nije bila baš blagonaklona prema ‘Dini’ (‘Dune’) Davida Lyncha, ekranizaciji kultnog znanstveno-fantastičnog romana Franka Herberta koji ove godine slavi 30 godina. No, s vremenom je ta filmska priča, smještena u daleku budućnost na pustom planetu na kojem naizgled ne postoji ništa osim pijeska – postala svjetskim klasikom. Osim nezaboravnih prizora pješčanih dina i divovskih crva, tu su začudni likovi koji izgovaraju neobične dijaloge, začin besmrtnosti, intergalaktička putovanja i tipično lynchovska sanjiva atmosfera. I naravno, Kyle MacLachlan.

Fantastic će prikazati i kultni film Waltera Hilla iz 1979. ‘Ratnici podzemlja’ (‘The Warriors’) povodom njegove 35. obljetnice. Ulične bande nikad nisu bile tako privlačne i ratovale s toliko stila kao u ovom uzbudljivom ostvarenju, i to uz jednu od najboljih glazbenih podloga ikada.

Fantastic Zagreb prvi je open air filmski festival u Zagrebu i predstavlja jedini festival fantastičnog filma u cijeloj regiji. U devet festivalskih dana, ove nas godine očekuju brojni filmovi fantastike i srodnih žanrova koji će se prikazivati u različitim programskim sekcijama poput Orient Ekspress, Ponoćno ludilo, Vizije, Američke noćne more, Kultni klasici… Kompletan program bit će objavljen u lipnju.

Fantastic

Tagged: , , , , , , , , , , ,