4. Gornjogradski književni festival

Festival kojeg organiziraju pisci za pisce ove godine događa se po četvrti put od 7. do 9. listopada. Gornji grad i Zagreb postaju na tri dana mjesto susreta i druženja književnika i pjesnika, književnosti i kulture kojima se javni prostori privode i obogaćuju.4-gornjogradski-knjizevni-festivalRukopis grada u ranu jesen otkriva priče koje su prethodno zapisane i sada, ciklički i nenametljivo, iščitavaju se kao poruke koje proširuju stvarnost.

Na festivalu sudjeluje i govori više od sedamdeset autora iz Zagreba, Hrvatske i regije, donoseći svoje radove i pjesme, priče i iskustva. Gornji grad revitalizira se time u bitnom esencijalnom smislu, ne samo kao mjesto susreta i druženja, već i kao prostor na kojem su uvijek jedni uz druge živjeli ljudi (i pisci) različitih vjera, nacionalnosti, narodnosti, tradicija i kultura tijekom niza minulih stoljeća.

Ove godine prvi puta će se dodijeliti Književna nagrada Zvonimir Milčec za urbanu književnost koju je ustanovio upravo Gornjogradski književni festival i obitelj našeg najzagrebačkijega književnika i pisca. Ona je važna kao poticaj urbanoj pismenosti i književnoj kronici grada, također i kao spomen na Zvonimira Milčeca koji je utjecao na čitavu generaciju pisaca i novinara s kojima se desetljećima družio i radio. Nagradu je dobio Pero Kvesić, autor koji je umnogome obilježio svoju generaciju i poneku poslije, književnost i kulturu grada i, dakako, medija.

Ovdje pogledajte program događanja!

M. G.

Tagged: , , , , , , , ,