41. Dani satire Fadila Hadžića

41. Dani satire Fadila Hadžića otvaraju se 2. lipnja u zagrebačkom kazalištu Kerempuh totalno otkačenom glazbeno-lutkarskom predstavom ‘Peter Kušter’ (‘bizarna opereta’, autora The Tiger Lillies, Julian Crouch, Phelim McDermot i u režiji Ivane Djilas) iz novogoričkog Slovenskog narodnog gledališča (SNG).Prema izboru Željke Udovičić Pleština, gledat ćemo 13 velikih predstava s početkom u 20 sati (izuzetak su dvije koje počinju u 19.30 jer igraju u Hrvatskom narodnom kazalištu: ‘Život je lijep’ Nikolaja Erdmana u režiji Aleksandra Morfova i izvedbi Makedonskog narodenog teatra, Skoplje i ‘Ljudi od voska’ Mate Matišića u režiji Janusza Kica i izvedbi HNK, Zagreb) i dvije na Noćnoj sceni Kerempuha od 23 sata (‘Folk Acts’, autorski projekt Saše Božića i Petre Hrašćanec, izvedba ZKM i ‘Demokracija’ u režiji Zijaha A.Sokolovića ).

Od zagrebačkih predstava, na Danima satire, uz već spomenute, bit će prikazane ‘Ustav Republike Hrvatske’ Ante Tomića i Rajka Grlića u režiji Vinka Brešana i ‘Jedan sluga, dva gospodara’ Richarda Beana u režiji Vita Taufera, obje u izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh, te ‘Noćni život’ Ivana Vidića u režiji Paola Magellija i izvedbi ZKM-a.

Na otvorenje dolaze, iz Slovenskog ljudskog gledališče Celje/Prešernovo gledališče Kranj, Nušićeva komedija ‘Ožalošćena porodica’ u režiji Igora Vuka Torbice i iz SNG Ljubljana ‘Narodni demokratski cirkus Sakešvili’ Roka Vilčnika u režiji Luke Martina Škofa. Predstava ‘Jami distrikt’ Milene Bogovac u režiji Kokana Mladenovića nastala je u produkciji Bitef teatra i suradnika iz Tivta (Crna Gora), Novog Sada (Srbija) i Szegeda (Mađarska). Tu je i autorski projekt Arpada Schillinga ‘Dokle pogled seže’ iz Cetinja, koji smo nedavno imali prilike vidjeti; iz beogradskog Ateljea 212 dolazi ‘Mriješćenje šarana’ Aleksandra Popovića u režiji Milana Neškovića, dok iz Subotice stiže ‘Vrla nova 2061’ Bobana Skerlića (ujedno redatelj predstave) i Milene Depolo.

Dok su sve spomenute predstave došle iz domaćih (samo zagrebačkih) kazališta odnosno iz regije (čemu licemjerje – prostora nekadašnje zajedničke države Jugoslavije), Beckettov apsurdni ‘Svršetak igre’ u režiji Kaya Vogesa dolazi iz njemačkog Theater Dortmunda. Prema riječima izbornice, prijavljeno je pedesetak predstava, a ovih odabranih 15 pratit će tročlani žiri: Livio Badurina (glumac HNK Zagreb), Tomislav Zajec (dramski i prozni pisac) i Bojana Radović (kazališna kritičarka Večernjeg lista). O 16 nagrada znat će se na zatvaranju u srijedu, 21. lipnja u 20 sati u Satiričkom kazalištu Kerempuh.

Olga Vujović


Zauvijek mladi otvaraju 40. dane satire Fadila Hadžića


Tagged: , , , , , , ,