44. ZILIK: Zimska likovna kolonija

Nakon vrlo uspješne realizacije prošlogodišnjeg ZILIK-a (Zimske likovne kolonije), na kojem su umjetnici mlađe i srednje generacije putem maštovitih likovnih radionica oplemenili živote djece bez adekvatne roditeljske skrbi, s istom namjerom i još kreativnijim programom nastavlja se i ove godine u Karlovcu.44. ZILIK počinje u ponedjeljak 16. siječnja i to Malim ZILIK-om koji otvara likovna radionica dubrovačke akademske slikarice Mercedes Bratoš na temu ‘Stablo želja’, dok će se svečano otvorenje 44. ZILIK-a obilježiti izložbom slika doc. dr. art. Marijana Richtera. U utorak 17. siječnja će mlada akademska umjetnica Natalia Borčić, koja dolazi s Visa, održati radionicu pod nazivom ‘Tvornica igračaka Djeda Božićnjaka’. Srijeda je rezervirana za poznatog karikaturista Nika Titanika koji je pripremio osebujnu radionicu pod nazivom ‘Mala škola geg i portretne karikature i crtanja smiješnih babetina poput Štefice Jambriščak, njenog muža Jože i pokojeg političara’. U četvrtak, 19. siječnja djeca će naučiti što je vitraj na zanimljivoj likovnoj radionici ‘Obojano staklo’ pod vodstvom akademskog slikara Antona Vrlića. I kao šećer na kraju, mlada akademska grafičarka i profesorica likovne kulture Nikolina Knežević održat će likovnu radionicu na temu ‘Čarobne diorame’.

Radionice će se održavati od ponedjeljka do petka svaki dan od 10 do 12 sati i od 15 do 17 sati izuzev petka, 20. siječnja, kada će biti održana samo prijepodnevna radionica, jer se navečer obilježava kraj ZILIK-a otvorenjem izložbe nastalih radova.

Mercedes Bratoš

ZILIK predstavlja jedinstven spoj umjetnosti i humanosti kroz rad akademskih umjetnika, koji tjedan dana svake godine u siječnju provode s djecom bez odgovarajuće roditeljske skrbi kako bi oplemenili njihov život uspostavljanjem pozitivnog odnosa prema umjetnosti čime djeca proširuju vlastite obzore, obogaćuju iskustva i spoznaje, razvijajući slobodu mašte i izražavanje doživljenog, što znatno pridonosi stvaranju pozitivnog odnosa prema vanjskom okruženju.

Dugogodišnja tradicija održavanja ZILIK-a oduprla se zubu vremena prvenstveno zbog predanog i kontinuiranog rada na razvoju plemenitih ljudskih vrijednosti kod djece, te kroz poticanje njihove mašte i kreativnosti, pružanje osjećaja slobode u izražavanju, ali i učeći ih kako ostvariti kvalitetan međuljudski odnos kroz vrijeme provedeno u kreativnom stvaralaštvu s umjetnicima i djecom iz lokalnih osnovnih škola i drugih domova. Upravo zbog slojevitosti i poruka koje ZILIK nosi osiguran je kvalitetan edukativno pedagoški program koji prati rad umjetnika i nadopunjuje iskustvo koje se pruža posjetiteljima radionica ali i kasnijih izložbi. Umjetnička djela su poput djece, otvorena interpretaciji i subjektivnom čitanju, a program ima za cilj posjetiteljima svih dobnih skupina približiti kako Centar tako i umjetnost, te olakšati razumijevanje domske i umjetničke djelatnosti.

S. Š.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,