5. En primeur kušanje malvazija

U zagrebačkom hotelu Esplanade, na petom en primeur kušanju mladih malvazija, predstavilo se pedeset proizvođača vina malvazije istarske te PZ Vrbnik sa žlahtinom.En Primeur 2016-malvazijeDogađanju je nazočila i Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo, koja je pozdravila prisutne vinare i posjetitelje. Marković je napomenula da HGK kroz Udruženje vinarstva, zajedno s regionalnim udrugama, potiče i daje potporu sektoru vinogradarstva i vinarstva na zajedničkom projektu Vina Croatia Vina mosaica te poželjela vinarima uspješnu poslovnu godinu.

Predsjednik Vinistre, Nikola Benvenuti, iskazao je zadovoljstvo odazivom vinara i posjetitelja te svakako preporučio malvazije berbe 2015., a vina su podržali sirevi mljekare Latus iz Žminja.

Berbu 2015. predstavio je Sandi Paris iz Hrvatskog sommelier kluba za koju je rekao: ‘2015. bila je definitivno povoljna godina s višim temperaturama od prosjeka radi kojih je dozrijevanje grožđa započelo ranije, ali je sušnorazdoblje usporilo proces dozrijevanja. Vina su karakterističnih malvazijskih boja, voćnih mirisa s manje cvjetnog okusa, no već su u ovom trenutku okusno harmonična i skladna. Udio šećera u grožđu bio je nešto viši nego prethodnih godina, no taj će se šećer pretvoriti u alkohol te ćemo ove godine imati toplija vina. Vina će s vremenom postajati samo bolja.’

Jubilarno događanje u organizaciji udruge Vinistra posjetilo je više od 600 odlično raspoloženih posjetitelja, a pozitivni komentari mogli su se čuti i među vinarima koji su napomenuli da su veoma zadovoljni time što je malvazija privukla mnogo mlađih posjetitelja čime se dokazuje da je to vino okrenuto budućnosti.

I. S.


En primeur 2016
En primeur 2016: Nove berbe graševina, pošipa i drugih sorti
Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,