5. izdanje Noir Festivala

Zagrebačka galerija Velvet je ugostila velikih broj ljubitelja filmskog noira i bila mjesto gdje je otvoreno 5. izdanje Noir Festivala.5. Noir Festival-Leo i AlbaDežmanova ulica svojim je ambijentom tijekom večeri uistinu podsjećala na scenografiju popularnih noir filmova u kojima su mistika i neizvjesnost bile na vrhuncu, a atmosfera odisala nepoznatim zapletima i enigmatskim rješenjima. Femme fatale, detektivi, automobili iz zlatnog doba prošlog stoljeća te prolaznici i gosti jučerašnjeg druženja, bili su jedinstvena kulisa i odlična pozivnica za sve ono što će se u naredna dva dana događati u sklopu Noir Festivala. A da noć bude potpuna pobrinuli su se i car noira Eddie Mueller te glumačka diva zlatnog doba Hollywooda Peggy Cummins koji su kao gosti festivala upotpunili noć i obogatili ovo zanimljivo druženje.

Uz mnoge prolaznike i goste u galeriji Velvet uz kadrove prepoznatljivih noir filmova i odličnu glazbu dvojca ‘Alba & Leo’ uživale su i mnoge osobe iz javnog i društvenog života Zagreba i Hrvatske koje su se kroz posljednjih pet godina direktno ili indirektno povezali s Noir Festivalom.

Sve ovo bila je odlična pozivnica za sve poklonike noira da u naredna dva dana 24. i 25. travnja posjete Francuski paviljon, Kino Studentskog centra te u nezaobilazno Kinu pod zvijezdama koje se ove godine smjestilo u dvorište SC-a i posjete peto izdanje Noir Festivala. Naime, ove godine u suradnji s Festivalom Francuske u Hrvatskoj, organizirane su francuske večeri noira, te će se zagrebačkoj publici predstaviti Tonino Benacquista, cijenjeni pisac romana, novela, kazališnih predstava i scenarija za stripove i filmove čija je knjiga Malavita doživjela veliki globalni uspjeh.

A svoj roman ‘Bog vas mrzi’ predstavit će i pisac Velimir Grgić u kojem na jedan iznimno kvalitetan način spaja sve elemente klasičnog i dobro poznatog noir žanra. On će u zanimljivoj panel diskusiji objasniti i koji su razlozi buđenja balkanskog noira odnosno velikog povratka hrvatske kriminalističke književnosti na kulturnu scenu. Drugi dan festivala rezerviran je za druženje s direktorom najvećeg noir festivala Eddiem Mullerom te holivudskom divom Peggy Cummins što će ujedno biti i povod za prikazivanje filma Gun Crazy u kojem upravo ona tumači glavnu ulogu te koji joj je donio veliku svjetsku slavu.

Dio festivala kao i prošle godine bit će i Game Noir u kojem će svoje znanje o videoigrama i transmediji polaznicima radionica prenijeti dr. Jasmina Kallay – scenaristica, autorica i transmedijska kreatorica, Lovro Nola – direktor prvog hrvatskog centra za game dizajn Machina te gost predavač Christian Fonnesbech, svojevrsni mag gejming industrije. Kao i prethodnih godina i ovogodišnje izdanje Noir festivala nudi pregršt dobrih sadržaja, odličnih filmova i zanimljivih tema koje će oduševiti sve istinske ljubitelje noira, a ulaz za sva događanja je slobodan!

M. R. / Foto: Zlatko Kalle

Tagged: , , , , ,