5. Pink Day: Nezaobilazan i originalan vinski festival

Peti Pink Day, Međunarodni festival ružičastih vina u zagrebačkome muzeju Mimara, u organizaciji udruge WOW (Women On Wine) ponovno je okupio brojne domaće i inozemne proizvođače ružičastih vina i pjenušaca. Na svom Festivalu u festivalu Green in Pink sudjelovali su i proizvođači ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Preko dvije tisuće posjetitelja uživalo je u odličnoj atmosferi i kušalo stotinjak rosé vina.

I ovoga puta, festival je potvrdio da nije samo vinska smotra nego da promovira ružičasti, optimistični pogled na svijet i život te da svake godine ostvaruje svoj zadani cilj: podignuti ljestvicu kvalitete ružičastog vina, pokazati ženstvenu stranu vina, upoznati Zagreb i njegove goste s najboljim maslinovim uljima te kontinuirano raditi na promicanju kulture stola i umjerenog uživanja u vinu.

Festival Pink Day razlikuje se od ostalih i po svojoj tradicionalnoj humanitarnoj akciji. Ove godine udruga WOW je na izdvojeni račun prikupljala donacije, ovog puta za udrugu FB Humanitarci Zagreb, a u akciji pod nazivom ‘Pink Day pomaže ugroženim obiteljima’ koja je trajala od 10. veljače do 10. ožujka. U tom razdoblju, putem društvenih mreža i WOW okupljanja, prikupljali su se novčani prilozi za FB humanitarce.

Završetak akcije obilježila je Pink gala humanitarna večera koja je ujedno bila i proslava jubilarnog petog izdanja Pink Daya u hotelu Esplanade. Dio prihoda od večere također je odvojen za isti cilj – pomoć obiteljima kojima je uistinu neophodna. Humanitarnu večer svojim nastupom uveličale su slavne The Frajle, a prikupljeno je više od 12.000 kuna.

Na samom Pink Dayu Zagreb – sve su radionice bile međunarodne i vođene na engleskom jeziku, a izazvale su veliko zanimanje i popunile sva predviđena mjesta. Vinsku radionicu ‘Rosé: All Over Europe’ vodila je ugledna londonska sommelierka Laure Patry. Radionicu maslinovih ulja ‘All About (Olive) Oil’ vodio je poznati sommelier za ulje Heinrich Zehetner iz Salzburga, a već proslavljena Jo Ahearne, britanska enologinja kojoj je 2008. dodijeljena prestižna titula Master of Wine, vinsku radionicu ‘Rosé: Croatian Style(s)’.

Od ove godine Pink Day usko surađuje i s festivalom ružičastog vina Sorrento rosé u Italiji, koji se održava u svibnju, a nešto od tih vina moglo se kušati i u Mimari. Kao rezultat te suradnje je prilika našim vinarima koji imaju ružičasta vina da gratis izlažu na tom festivalu.

H. Z. / Foto: Rene Karaman


5. Pink Day u Mimari
Tagged: , , , , , , ,