5. PRESS film festival posvećen lažnim vijestima

Peto izdanje PRESS film festivala u Hrvatskoj Kostajnici posvećeno je lažnim vijestima, koje su postale dio naše svakodnevice., a organizira ga Ekološko kulturna scena (EKS), problematizirajući fenomen fake newsa.Uz tribinu, filmske radionice za najmlađe ‘Digital Generation’ te projekcije, sudionici i posjetitelji su mogli pogledati i izložbu fotografija Nikole Šolića, koje prikazuju početke tvoraca lažnih vijesti što su uzburkale našu regiju.

Prikazana su i tri dugometražna filma, a kratkometražni filmovi Marijana Crtalića, Sandra Totha, Iare Lee i Mislava Rotima imaju premijere na ovom festivalu. Veliku u realizaciji festivala imao je partnerski odnos organizatora s Hrvatskim novinarskim društvom. Ovogodišnji vizual ustupio im je fotoreporter Pixsella, Davor Puklavec, dok su za tribinu o fake newsu i tužbama protiv novinara pripremili izlaganja Hrvoja Zovka, Ilka Ćimića, Petra Vidova, Tomislava Levaka, Gorana Borkovića…

Projekcije filmova održane su u hotelu Central i kraj spomen-obilježja Gordanu Ledereru, u selo Čukur kod Hrvatske Kostajnice.

Inače, prije pet godina udruga Ekološko kulturna scena EKS pokrenula je festival filma posvećen novinarstvu i fotoreportažama. Kao svojevrsni hommage poginulim kamermanu HRT-a Gordanu Ledereru te ruskim novinarima Kurinoju i Noginu, festival je dosad obradio teme ratnog novinarstva, govora mržnje, putopisa, migrantske krize i istraživačkog novinarstva.

HAVC

Tagged: , , , , , , , ,