50 originalnih pjesama Arsena Dedića

Croata Records objavio je ’50 originalnih pjesama’, posljednje diskografsko izdanje na kojem je surađivao nedavno preminuli Arsen Dedić, jedan od naših najvećih umjetnika, skladatelja, pjesnika, kantautora, pjevača i aranžera.
Arsen Dedić-50 originalnih pjesamaOvaj box set, za koji je naslovni crtež napravio poznati hrvatski strip crtač Dubravko Mataković, sadrži 3 CD-a s ukupno 50 pjesama s pratećom knjižicom. Svaki CD je podijeljen kronološki, pa se na prvom CD-u nalaze najveće Arsenove uspješnice iz razdoblja od 1964. do 1975. godine, na drugom od 1976. do 1992. godine te na trećem od 1993. do 2014. godine. Među pedeset pjesama nalaze se neke od najljepših Arsenovih pjesama kao što su ‘Sve što znaš o meni’, ‘Okus soli’, ‘Kuća pored mora’, ‘Moderato cantabile’, ‘Tvoje nježne godine’, ‘Djevojka iz moga kraja’, ‘Dida moj’, ‘Amigo’ i mnoge druge. Na kompilaciji se nalaze i neke od najljepših vokalnih suradnji Arsena s prijateljima i kolegama kao što su Gino Paoli, Gabi Novak, Drago Mlinarec, Darko Rundek, Rade Šerbedžija i Pun kufer.

‘Ono sve što znamo o Arsenu Dediću, to je stvarno tako malo. Arsen nas ne prestaje iznenađivati, bez obzira jesmo li ga razotkrili još krajem pedesetih kad je pod pseudonimom Igor Krimov pisao hitove za Ivu Robića ili kad je nanizao seriju hit-singlova u šezdesetima, možda kad smo u ruke uzeli eponimni mu album ‘Čovjek kao ja’ u sedamdesetima, kad bi ga prepoznali u glazbi za TV serije, drame, kazališne predstave u osamdesetima, kad smo s njime preživljavali ratni kovitlac devedesetih ili kad bi u ovome stoljeću jednostavno shvatili da je njegova zvučna tapiserija zapravo soundtrack naših života. U kajkavskoj popevki, u klapskom izričaju, u svevremenskim pjesmama za djecu, s velikanima šansone, u obiteljskoj manufakturi, kao šansonijer, kao hitmejker, u pjesmama na talijanskom, slovenskom i drugim jezicima, u obradama klasika, kroz interpretacije drugih izvođača, sve je to Arsen. I kad je poznati pisac Dušan Kovačević napisao: ‘Arsenove pjesme bile su emocionalni pasoš jedne generacije s kojim se prešlo preko granice opisivanja svojih osjećaja’, ipak nije bio u pravu: Arsenove su pjesme emocionalna putovnica svih generacija u više od 50 godina. A to je samo jedno od Arsenovih pojavnosti. Svi ga znamo kao singer-songwritera, a onda ćemo se osmjehnuti kada ga prepoznamo i kao flautista, glazbenog producenta, aranžera, dirigenta, književnika, prevoditelja, slikara… popis ide u nedogled. Sve je to Arsen. Ali i još više od toga, i zato imamo sreću što ćemo to tek otkriti’, zapisao je autor izdanja Bojan Mušćet u popratnoj knjižici ove kompilacije.

C. R.


Arsen Dedić
In memoriam: Arsen Dedić (1938. – 2015.)

Tagged: , , , , , , ,