6. Dani pošipa na Korčuli

U Smokvici na otoku Korčuli, svečano su otvoreni 6. Dani pošipa, manifestacija koja traje devet dana, a sastoji se od Dana otvorenih vrata vinarija i završne večeri, Noći vina.6. Dani pošipa-buteljeDani pošipa održavaju se u organizaciji TZO Smokvica, TZG Korčule, Općine Smokvica, Grada Korčule, hotela Aminess Lume iz Brne te 13 vinarija, proizvođača pošipa iz Smokvice i Čare, uz medijsku podršku G.E.T. Reporta. Vinarije koje sudjeluju su: Baničević-Car, Didovinka, Grošić, Kunjas, Milina, Plasa, Stanojević, Tomašić, Toreta i Vidilo iz Smokvice te PZ Nerica, PZ Pošip i Šain-Marelić iz Čare.

Na svečanom otvorenju vinarima i gostima obratili su se Martina Marelić, direktorica TZO Smokvica, Marko Skokandić, zamjenik gradonačelnika Korčule i Lenko Salečić, načelnik općine Smokvica, koji je i otvorio 6. Dane pošipa. Vinarima, sudionicima manifestacije, uručena je brendirana, službena čaša Dana pošipa, nakon čega je, uz nastup muške klape Smokvica, uslijedila degustacija vina i prigodni domjenak.

6. Dani pošipa-Marija KunjašićZavršna Noć vina održat će se 31. srpnja u uvali Zavalatica, gdje će se predstaviti 13 proizvođača pošipa iz Smokvice i Čare. U vinarijama su, tijekom Dana otvorenih vrata, dostupni leci s popisom vinarija i brendirane degustacijske čaše po cijeni od 100 kuna s kojima gosti mogu posjetiti sve otvorene vinarije. Na Noći vina u Zavalatici cijena čaše će biti 50 kuna, a osim u vinima, posjetitelji će moći uživati u dalmatinskoj pjesmi i gastro specijalitetima.

Tradicija vinogradarstva i vinarstva na otoku Korčuli, a posebno u Smokvici i Čari, datira još iz 4. st.pr. Kr., od vremena starih Grka. Razvoj vinogradarske proizvodnje odvijao se na otoku kroz stoljeća, a rezultat toga su visokokvalitetna vina, prvenstveno pošip – jedno od najboljih hrvatskih bijelih vina. Rad u polju i proizvodnja vina u Smokvici i Čari oduvijek su bili tradicija i način života lokalnog stanovništva, a o tome svjedoče brojni dokazi i nepregledne površine smokvičkih i čarskih vinograda. Danas se ova mjesta mogu pohvaliti vrhunskim vinima, nadaleko poznatima u Hrvatskoj i svijetu. Želja organizatora ove manifestacije jest dodatno brendirati pošip i bogatstvo vinske ponude ovog kraja.

GET / Foto: Silvija Munda


En primeur 2016
En primeur 2016: Nove berbe graševina, pošipa i drugih sorti
Tagged: , , , , , , , ,