6. Dubrovnik FestiWine: Svečana dodjela priznanja

Na Sunset Beachu Dubrovnik u uvali Lapad održana je završna večera 6. vinskog festivala Dubrovnik FestiWine. Posjetitelji, vinski zaljubljenici i turisti imali su prigodu kušati više od 250 vrsta vina, a u dodatnom programu i sudjelovati u zanimljivim gastro-enološkim radionicama.U petak su radionice bile posvećene izvornim sortama juga – malvasiji dubrovačkoj, pošipu i grku, a u subotu prijateljima festivala – pjenušcima Salona pjenušavih vina Zagreb – mreže Salon of sparkling wines, hvarskim Ahearne vinom te posebno osmišljenoj radionici ‘Sve najbolje od slatkog’ Damira Zrna i Ivane Bralić, s kojom je na najslađi način završen program. Cijeli su tjedan dubrovački ugostitelji pripremali posebne jelovnike, osmišljene samo za ovu prigodu u okviru Dubrovačke vinske setemane.

Tijekom FestiWinea naslijepo se kušalo i biralo vino koje se najbolje sljubljuje uz autohtonu deliciju, malostonsku kamenicu, a pobjednik je Quattro Chardonnay 2018 Vinarije Volarević. Uz atraktivan ‘Blind date: In love with Ston Oysters’, održano je i ocjenjivanje ‘Dubrovnik FestiWine Trophy’. Deset članova međunarodnog žirija na čelu s enologom Bojanom Kobalom kušalo je i ocjenjivalo 110 različitih vina iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Italije. Najbolje vino ocjenjivanja je Traminac ledeno vino 2012 vinarije Šimanović iz Krašića s 91,83 boda. Dubrovnik FestiWine Trophy po prvi put je dodijelio i posebne nagrade najuspješnijima, a ‘kipići’ su ručni rad od murano stakla dizajnerskog dvojca Ive Jurić i Nine Čučkovića iz studia Be craft. Popis svih ocijenjenih vina nalazi se ovdje.

Župan Niko Dobroslavić i nagrađeni Traminac ledeno vino Šimanović 2012

Iznimno je važan plemenit cilj gastro spektakla Dubrovnik FestiWine Gala – stipendiranje i edukacija mladih kuhara i sommeliera Dubrovačko-neretvanske županije. Svoje kulinarsko iskustvo i vještine na toj večeri predstavili su slovenski chef Jure Tomič i Saša Računica, chef dubrovačkog hotela Bellevue, koji su zajedničkim snagama kreirali jedinstven meni na bazi pobjedničkih vina prošlogodišnjeg festivala. Na temelju javnog natječaja Dubrovačko-neretvanske županije za dodjelu stipendija perspektivnim kandidatima za usavršavanje znanja i sposobnosti u ugostiteljskoj struci, odabrani su Tony Kužnin i Nikša Karaman, koji će u studenom i prosincu učiti, raditi i stjecati nove vještine uz mentora Juru Tomiča u Brežicama, u restoranu Debeluh.

M.V. / Foto: Julio Frangen


Tagged: , , , , , , , , , ,