6. Zagrebi! festival u spomen Tomu Gotovcu

Ovogodišnji, šesti po redu, Zagrebi! festival bavi se umjetnicima u njihovoj zlatnoj dobi, a trag u urbanom tkivu grada ostavit će postavljanjem spomen ploče Tomislavu Gotovcu i njegovom čuvenom performansu ‘Zagreb, volim te’.6. Zagrebi! festivalTime će uz pomoć Instituta Tomislav Gotovac i Grada Zagreba završiti ono započeto na 4. Zagrebiju!, kada je Gotovca slavila privremena zlatna skulptura na Ilici. Festival će od 9. do 13. studenog ovaj put trajno odati počast jednom domaćem umjetniku koji više nije među nama, a u Laubi – kući za ljude i umjetnost predstaviti rad međunarodnih umjetnika, generacijski i stilski bliskih Gotovčevu radu.

Najpoznatiji performans multimedijskog umjetnika Tomislava Gotovca dogodio se 1981. godine, u petak 13. studenog kada je Gotovac u sedam minuta prešao put od Ilice 8 do tadašnjeg Trga Republike potpuno gol. Na Trgu ga je zbog narušavanja javnog reda i mira privela tadašnja milicija. Kratka šetnja nazvana ‘Ležanje gol na asfaltu, ljubljenje asfalta (Zagreb, volim te)’ postala je važan dio zagrebačkih urbanih legendi. Emotivni uzvici tijekom akcije ‘Zagreb, volim te’ vremenom su prerasli u Gotovčev sinonim, a njegov lik kako nag širi ruke i bosih nogu korača prema glavnom Trgu voljenog grada, postao je jedna od ikoničkih slika Zagreba. Njegov autorski izraz privrženosti gradu Zagrebu upisao je povijesnu jezgru grada u svjetsku povijest umjetnosti 20 st.Zagrebi! festival u Zagreb dovodi i radove dvaju izuzetnih europskih umjetnika.

Valie Export jedna je od najvažnijih suvremenih austrijskih umjetnica, legenda performansa i važna karika u feminističkom pokretu u umjetnosti. Njezin se rad proteže kroz pet desetljeća i bavi pitanjem žene u suvremenom društvu, eksploatacije žene i njezinog lika, kritikama raznih oblika nasilja države i represivnog aparata nad građanima i provociranjem društvenih dogmi. Tijekom godina radila je u raznim medijima, a na Zagrebi! festivalu predstavit će se instalacijom s Venecijanskog bijenala ‘Glottis’, autorskim dokumentarnim filmom o nobelovki Elfride Jelinek, dokumentarcem o pokretima u umjetnosti od ’45. do danas i cjelovečernjim igranim filmom ‘Praksa ljubavi’ iz selekcije uglednog Berinalea 1985. godine.

Jedan od najpoznatijih živućih nizozemskih umjetnika Teun Hocks korijene ima u performansu, no vremenom je svoj rad fokusirao na rukom oslikane fotografije velikog formata čiju izložbu ‘Uokvireni performansi’ Zagrebi! dovodi u Laubu. Radovi su mu izrazito lirične ili meditativne prirode, a svakom posebno predstoji priprema u formi performansa koji se fotografira. Duhovite i emocijama nabijene fotografije komentar su osobnih, ali i univerzalnih stanja ljudskog bića, te satirična slika stvarnosti s pomakom u najboljoj tradiciji flamanskog nadrealizma. U svim radovima glavni i jedni protagonist je sam Hocks, koji će prisustvovati otvorenju.

Zagrebi.com

Tagged: , , , , , , , ,