6mm: Humanitarni multimedijalni projekt prema knjizi Josipe Pavičić Berardini

U četvrtak, 31. svibnja (20 sati) u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) bit će izvedeb multimedijalni projekt ‘6mm – ispovijest o boli i pobjedi’, koji hrabro progovara o borbi s rakom dojke i svim promjenama koje ta bolest izaziva, nastao prema knjizi ‘6 mm’Josipe Pavičić Berardini.

Poznata TV voditeljica i novinarka, Josipa Pavičić Berardini, svojim je romanom izazvala buran odjek u javnosti. Hrabro govoreći o vlastitoj borbi s rakom dojke te svim promjenama koje ta bolest izaziva u nama i oko nas, ističe važnost edukacije, samopregleda, pravovremenog i optimalnog liječenja te pozitivnog stava. Poruka: ‘Ako sam mogla ja – možeš i ti’, promijenila je živote mnogih žena.

Prvakinja drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Daria Lorenci Flatz, kazališna redateljica i profesorica na Akademiji dramskih umjetnosti Ksenija Zec, mlada filmska redateljica Judita Gamulin, dramaturginja Nikolina Bogdanović, modna dizajnerica Matija Vujica te kazališna i filmska producentica Lidija Ivanda, samo su neke od umjetnica koje su se ujedinile u kazališno-filmskom projektu ‘6mm – ispovijest o boli i pobjedi’. Projekt je nastao u produkciji Teatra Erato i Media Punkta, u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih, 4sobe, Hoću knjigu i Europa Donna Hrvatska.

Kazališna predstava i film neizravno prate protagonisticu na dan kada saznaje svoju dijagnozu. Njezin lik je univerzalan, neodređene profesije, mogla bi biti svatko od nas i svi bismo mi mogli biti ona. Iako prolazi kroz različite naturalističke lokacije naše svakodnevice – ulice, trgove, javne prostore, poštu, bolnicu – gotovo uvijek vidimo samo nju u gotovo klaustrofobično uskom krupnom kadru. Unatoč tome što je okružena gradskom vrevom, ne može biti usamljenija, a njezin svijet ne može biti uži.

Multimedijalnost projekta očituje se u obradi teme kroz više medija – roman, kazališna predstava, film i stručno vođeni razgovori u lokalnoj zajednici s ciljem pružanja psihološke podrške oboljelima i njihovim obiteljima te važnost samopregleda i pravovremenog otkrivanja karcinoma dojke.

Podaci uključenosti velikog broja stanovništva u humanitarnim akcijama govore o rastućem trendu društvene osjetljivosti za oboljele koji su zbog niza ekonomskih i društvenih prepreka zakinuti za kvalitetnu i adekvatnu zdravstvenu i psihološku podršku. Ovim se projektom proširuju uobičajene humanitarne aktivnosti, te osim prikupljanja sredstava za kupnju prvog aparata za intraoperativno zračenje u Hrvatskoj, aktivno sudjelujemo u prevenciji bolesti.

M. P.


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,