7. PSSST! Festival nijemog filma

Danas, 7. studenog, u Centru za kulturu Trešnjevka u Zagrebu počinje sedmi PSSST! Festival nijemog filma – prve projekcije na rasporedu su već od 17, svečano otvorenje je u 21 sat, a trajat će do 10. studenog.SnjeguljicaU konkurenciji će biti prikazano 20 naslova, od toga četiri hrvatska. Popratni program donosi remek djela japanskog nijemog filma, izbor restauriranih snimki Zagreba iz prve polovice 20. stoljeća i prošlogodišnji svjetski nijemi hit – španjolsku verziju ‘Snjeguljice’ u režiji Pabla Bergera.

Svim filmovima – u natjecateljskom i popratnom programu – zajedničko je to da u njima nema niti jedne izgovorene riječi, a većina ih se prikazuje uz živu glazbu koju će izvoditi Vitomir Ivanjek, Joe Kaplowitz, Tomb Raiders from Space i Oridano Gypsy Jazz Band.

Konkurenciju suvremene nijeme produkcije čine i hrvatski filmovi: ‘Hommage à Steven Spielberg’ Ante Kuštra, ‘State’ Ksenije Jurišić i Marka Bjelovarca, ‘Toaletni papirko’ Ognjena Ivanovića i ‘Nijemci’ Petra Novaka. Svi oni natječu se za Velikog Brcka – nagradu nazvanu prema naslovnom liku prvog hrvatskog igranog filma ‘Brcko u Zagrebu’ snimljenog 1917. godine.

Popratni program donosi izbor nijemih snimki Zagreba nastalih u rasponu od 1915. do 2012. – devet digitalno restauriranih naslova iz zbirke Hrvatske kinoteke i Zagreb danas Mladena Burića, probrane nijeme klasike japanske kinematografije u režiji Yasujira Ozua, Kenjia Mizoguchija i Teinosukea Kinugase koji će biti prikazani uz snimke tradicionalnih tumača (tzv. benshija), zatim austrijski nijemi film ceste Automobilom kroz Afriku iz 1929. godine te prošlogodišnji veliki španjolski hit, nijemu viziju ‘Snjeguljice’ u režiji Pabla Bergera nagrađenu s čak deset nagrada Goya.

Projekcije se održavaju u glavnoj dvorani Centra za kulturu Trešnjevka (Park Stara Trešnjevka 1), a ulaz na sve je slobodan. Dodatne informacije i detaljan raspored programa potražite na službenim stranicama festivala.

HAVC

Tagged: , , , , , , , , , , ,