7 razloga zašto posjetiti Delnice

Pitoreskni gradić u srcu Gorskog kotara, kojeg opisuju i kao najviši grad u Hrvatskoj, okružuje planinski lanac Triglava, Slovenskog Snežnika i Kamniško Savinjskih Alpi te Nacionalni park Risnjak.Nevjerojatno miran, a opet užurban, s veselim i nasmijanim ljudima na ulici, jednostavno mami na istraživanje i (barem) jedan vikend boravak! Budući da je na odličnom strateškom mjestu, na putu prema Primorju (120 km od Zagreba i 50 km od Rijeke) upravo s ovog mjesta možete uživati u svim blagodatima ove županije – popiti kavu s pogledom na spomenik snijegu, spavati na nadmorskoj visini od 1000 metara na Petehovcu, istražiti grad, ali i poput pravog stanovnika Delnica uživati u nekom od sportova. Naime, Delnice imaju jedno od najljepših natkrivenih klizališta u Hrvatskoj, bazen s pogledom na centar grada, a samo 30 kilometara dalje čeka vas Platak – zimi za skijanje s pogledom na more, a ljeti za bijeg od paklenih vrućina gradskih ulica. Uz to, valja napomenuti da samo nekoliko kilometara dalje od Delnica možete zakoračiti u NP Risnjak, ali i prepustiti se uživanju u šetnji rijekom Kupicom čija voda teče slavinama ovog grada. Evo kojih je 7 razloga za posjet Delnica cijele godine.

Grad sporta

Za Delnice će mnogi reći kako je grad sporta čemu svjedoči i jedan od najpopularnijih sportskih spomenika na Japlenškom vrhu – 70-metarska skakaonica. Nije u funkciji, ali pogled na nju potiče na pričanje. Naime, nekad su Delničani koristili skakaonicu, posebno mladi i neoženjeni dečki koji su se tako dokazivali djevojkama. Kako su godine prolazile, skakaonica je postala spomenik, a za jačanje sporta u Delnicama postao je zadužen Goranski sportski centar. Tako se u strogom centru grada nalazi Dom sportova u kojem su dvorana, bazen i nogometno igralište, ali i zadivljujuća Multifunkcionalna dvorana (površine 3485 m2) koja je u zimskom periodu klizalište, a tijekom ljeta dvorana za različite sportove. Delničani kažu kako se u ovom gradu svako dijete bavi sportom,  zanimljiva je i činjenica da tijekom jednog aktivnog vikenda u srcu Gorskog kotara svaki turist može isprobati nekoliko različitih sportova.

Blizina skijališta

Ujutro pijete kavicu na betonu, a nakon toga na skijama jurite po Platku – savršeno zar ne!? Brdo uživanja, kako o Platku mnogi govore pravo pravi je raj za skijaše svih kategorija.

Najviši vrh je Radeševo do kojeg vozi žičara dvosedežnica (staze su Radeševo 1 i Radeševo 2), a osim nje, skijašima početnicima je na raspolaganju i baby lift. Osim toga, na Platku, kad ima dovoljno snijega, možete skijati i na stazama Turistička, Zavoj 19, Tešnja i Pribeniš. Platak, s kojeg se za vrijeme sunčanih dana vidi Kvarner s otocima nije zanimljiv samo zimi. Ljeti je on odličan zaklon od jakih vrućina i prava oaza za piknik i planinarenje.

Zanimljiva povijest

Delnice imaju bogatu povijest koja je ispričana na različitim mjestima u gradu. Nama najzanimljivija je ona koju i danas priča Popovićev mlin, smješten u dvorištu jedne od najljepših kuća u centru grada (Supilova 76). Iza lijepe fasade i kićene štukature na prozorima, već 85 godina postoji mlin obitelji Mihelčić, poznat kao Popovićev mlin. Riječ je o električnom mlinu čija je izgradnja započela 1924. godine, kapitalom Josipa i Francike Mihelčić, povratnika iz Amerike. S radom je započeo 1925. i bio je među prvim objektima u Delnicama koji je dobio električnu struju. Gradili su ga majstori tvrtke Ganz Danubius iz Budimpešte, od kuda su i dopremljeni svi dijelovi mlina, koji je u kontinuitetu radio do 1960. godine. Svi uređaji (mlinovi, elevatori, sita, elektromotor, kožne remenice i dr.) sačuvani su u izvornom obliku. Danas je otvoren za posjet turistima.

Uz to, u centru Delnica vidjet ćete ‘spomenik snijegu’ koji otkriva kako je ne tako davne 2018. palo čak 182 cm snijega, možete se ovjekovječiti fotografijom na mjestu za poljubac, prošetati Ljubavnom stazom koja počinje u glavnom gradskom parku, parku Kralja Tomislava. Kad prolazite Delnicama u društvu vodiča (preporučujemo Jelenu Holenko) čut ćete puno toga, pa i priču o delničkoj narodnoj nošnji, ali i nakitu koji se nosi uz nju, a koji će uskoro postati i pravi suvenir ovog kraja. Naime, nekad su Goranke u Primorju mijenjale hranu za ulja, voće, povrće, ali i nakit. Kao podsjetnik na to vrijeme u nošnji je ostao detalj – koraljna ogrlica te originalna ukrasna kopča klofnica prepuna raznobojnih kamenčića i perlica.

Priče i legende

Jedna od najpopularnijih legendi je o Jagodinoj stijeni, koja priča priču o zaljubljenom paru, Delničanki Jagodi Matković i zagrebačkom profesoru Branku Miliću, koji je od djetinjstva dolazio u Delnice. Mladi se par zaljubio uživajući u dugim šetnjama Japlenškim vrhom, Gradskim parkom (koji i danas ima stazu zaljubljenih) i Petehovcem.

Nažalost, ova ljubavna priča ima tužan kraj – profesor se odlučio oženiti drugom djevojkom, što Jagodu stavlja na kušnju.

Mlada se Delničanka bacila sa stijene, a priča o ovom ljubavnom paru postala je legenda koja je ovjekovječena i u romanu Milivoja Magdića ‘Jagodina ljubav’ iz 1934. godine.

Gastro ponuda

Kad je o gastro ponudi riječ, ona priča priču o životu na ovom dijelu Hrvatske. Ljeta su kratka, a zime duge i hladne, pa ne čudi kako se u kulinarstvu koriste specifične namirnice. Glavna zvijezda je krumpir, kiseli kupus (zato ćete tu pojesti ponajbolju sarmu u Hrvatskoj) suhomesnati proizvodi i meso divljači (jelen, vepar, medvjed). Odličan izbor hrane pronaći ćete na Petehovcu, planinarskom domu s restoranom u kojem svakog dana, uz delicije možete pojesti i ukusan svježi kruh. No, isto tako, u Delnicama može se pojesti i kuhana šunka s goranskim nadjevom (sušeni svinjski želudac punjen jajima, slaninom, lukom, začinima i kruhom). U toplijem dijelu godine možete uživati u specijalitetima s gljivama. Smrčak, lisičarke i vrganji mogu biti pripremljeni na razne načine, preporuča se na gulaš.

Boravak na 1000 m nadmorske visine

Želite li u potpunosti doživjeti Delnice, popnite se na 1000 metara nadmorske visine, na Petehovac. Upravo ovaj planinarski dom zauzima posebno mjesto u turizmu ovog kraja.

Njegova priča počinje1949. godine kad su delnički planinari, dobrovoljno izgradili planinarski dom na Štimčevu vrhu (1024 m), a izletište je dobilo naziv po susjednom vrhu Petehovac (1098 m). Uz dom je 13 godina kasnije sagrađena depandansa koja je danas ugodan smještaj za boravak na Petehovcu, a kad ima dovoljno snijega ovdje se možete i skijati.

Odlična povezanost

Delnice se, posebno otkako je autoceste, nalaze na odličnom strateškom mjestu. Bez obzira odaberete li jednodnevni, dvodnevni ili višednevni boravak u ovom gradu do njega ćete stići lako. Iz njega u radijusu od 50-tak kilometara možete doživjeti puno toga – istražiti moć rijeke Kupice, otići u NP Risnjak, posjetiti dolinu leptira, skijati na Platku, kupati se na Kvarneru, popiti zlatom nagrađivanu rakiju Papru, koja se proizvodi u Kući prirode Kotač, pojesti žabe u Lokvama…

Dolazite li automobilom, parking u cijelom gradu je besplatan, a dolazite li vlakom, on staje u strogom centru kojeg lako možete obići u ugodnoj šetnji.

A. P. / Foto: Nikola Zoko


Tagged: , , , , , , , ,