7. Subversive Festival: Moć i sloboda u doba kontrole

U subotu, 3. svibnja otvorit će se ovogodišnji Subversive Festival koji će po sedmi put okupiti vodeće svjetske intelektualce, znanstvenike, umjetnike, filmaše i aktiviste.7. subversive festivalOve je godine tema: ‘Moć i sloboda u doba kontrole: mreže – ideologija – alternative’. Uz filmski, forumski i konferencijski dio, održat će se i Sajam angažirane književnosti te Škola suvremene humanistike, putem kojih će se propitivati kako ‘birokratizacija i fragmentacija društva dovode do intruzivnog umrežavanja silnica kontrole koje su ispod praga društvene vidljivosti’.

Filmski segment pruža različite pristupe artificijelnosti prostora i teatra, od Alaina Resnaisa do cocteauovskih erotskih igara, a bit će tu i film ‘Otmica Michela Houellebecqa’, ‘Wetlands’ Davida Wnendta (snimljen prema istoimenom erotskom romanu Charlotte Roche, koji se na lanjskom Locarnu prometnuo u ultimativni skandal), otkriće berlinskog Foruma ‘Forma’ redateljice Ayumi Sakamoto te atipični glazbeni osvrt na grčku krizu, film ‘Indebito’. Među gostujućim filmašima je i Max Linz, jedan od najradikalnijih autora novog njemačkog filma.

Od predavača, kojih će ove godine biti više od stotinu, gostuju i marksist i profesor sociologije na Cambridgeu Göran Therborn, redateljica, glazbenica, feministička i postkolonijalna teoretičarka Trinh T. Minh-ha (kojoj će biti priređena i velika retrospektiva), kulturalni teoretičar i začetnik projekta Nationwide David Morley, Catherine Malabou (čija je teorija presjek neuroznanosti, psihoanalize i političke filozofije te feminizma), profesor sa Sveučilišta u Londonu i autor knjige ‘Prekarijat, nova opasna klasa’ Guy Standing, slovenski sociolog, teoretičar književnosti, prevoditelj, politički aktivist i jedan od začetnika psihoanalitičke škole u Ljubljani Josip Rastko Močnik te François Laruelle, kojeg se naziva i ‘najvažnijim europskim nepoznatim filozofom današnjice’.

Kino Europa

Pročitajte još: 7. Subversive Festival

Tagged: , , , , , , , , , , , ,