700 kuna za gnijezdo bijele rode

Desetu godinu zaredom Zagrebačka županija i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurali su sredstva za provedbu projekta ‘Zaštita i očuvanje bijele rode u 2018. godini’ na području Zagrebačke županije. Ovim projektom se vlasnicima/korisnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda godišnje isplaćuje naknada za održavanje krovišta u iznosu od 700 kuna po gnijezdu.
Rode

Projektom ‘Zaštita i očuvanje bijele rode” štite se bijele rode, a istovremeno se stvaraju i uvjeti za razvoj ekološkog turizma u ruralnim područjima, čime Hrvatska može postati prepoznatljiva u Europi kao turistička destinacija s posebno očuvanim prirodnim vrijednostima. U proteklih devet godina provođenja projekta na području Zagrebačke županije isplaćeno je preko 500.000 kuna za naknadu za održavanje krovišta vlasnicima kuća, gospodarskih objekata, škola, vatrogasnih doma, crkvi, i sl. Naknada se isplaćuje za popravak i zamjenu krovišta zbog šteta koju gnijezda čine svojom težinom i rode gniježđenjem.

Vlasnici/korisnici objekata koji na svom objektu (kuća ili gospodarska zgrada) imaju gnijezdo bijele rode, a do sada nisu sudjelovali u projektu, trebaju do 20. kolovoza 2018. kontaktirati Javnu ustanovu Zeleni prsten radi prijave gnijezda. Za ostvarivanje naknade u projektu potrebno je na adresu: JU Zeleni prsten Zagrebačke županije, 151. samoborske brigade HV 1, 10430 Samobor dostaviti sljedeću dokumentaciju:
– izjava za potrebe provedbe projekta – ispuniti i potpisati
– suglasnost o korištenju podataka za potrebe projekta
– preslika vlasničkog lista ili drugog dokumenta kojim se dokazuje vlasništvo/korištenje objekta
– preslika broja tekućeg računa (IBAN).

Korisnici koji su do sada sudjelovali u projektu i primali naknadu, a ove godine nisu potpisali izjavu prilikom terenskog obilaska djelatnika Javne ustanove Zeleni prsten, molimo se da ih kontaktiraju na telefon 01 6111-552 ili putem e-pošte: [email protected]

Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu.

M. G.


Rode-prstenovanje
U Godini bijele rode prstenovano najviše ptića

Bijela-roda
Zagrebačka županija: 2016. i 2017. – godine bijele rode
Tagged: , , , , , , , , , , ,