72 priče o albumima: Knjiga za čitanje i slušanje

Knjiga ’72 priče o albumima’ objavljena je povodom Nacionalnog dana glazbenih albuma koji je obilježen 17. listopada. Pisanu riječ prati objava playliste na streaming servisima.Knjiga ’72 priče o albumima povodom 72 godine od prvog izdanja’ jedinstveno je izdanje koje na prisan, osebujan i faktografski bogat način govori o domaćim albumima koji čine dio povijesti naše popularne kulture. Radi se o trećoj knjizi iz serijala Hrvatske diskografske udruge (HDU).

Objavljena u godini kada HDU obilježava 25 godina djelovanja, knjiga se pojavljuje u konceptu koji donosi izjave najtraženijih autora i izvođača domaće glazbene scene, crtice iz života diskografa te pregled najznačajnijih i najprodavanijih albuma. Autori priča o albumima su sami diskografi, ljudi koji – umjetnički i poslovno – žive glazbu: s njom se bude, uz nju su tijekom svih događaja koji ih prate tijekom dana i s njome se uspavljuju. No, ona donosi i istinite događaje i impresije koje su o svojim djelima ispričali sami glazbenici. Upravo zato, ova knjiga ima svoj oblik životnoga i govori o dobu koje smo proživjeli i koje danas živimo. Urednik izdanja je dugogodišnji pratitelj domaćih glazbenih zbivanja – radijski urednik, novinar i voditelj Zlatko Turkalj Turki.

‘Neizmjerno sam sretan i zahvalan što mi je ukazano povjerenje da budem urednik knjige koja predstavlja i povezuje sve važne karike u stvaranju hrvatske glazbene kulture i glazbene industrije. Važnost i težinu ovoj knjizi daju priče samih autora, izvođača, diskografa, te novinara i glazbenih kritičara’, kaže urednik knjige i selektor playliste Zlatko Turkalj Turki. ‘Najzanimljiviji dio u stvaranju ove knjige bio mi je odabir materijala koji, s vremenskim odmakom, donosi osvrte i glazbene kritike, kao i komentare i izjave iz vremena kada su albumi objavljivani. U razgovorima s autorima i izvođačima bilo je zanimljivo čuti što danas misle o albumima koje su u vrijeme objavljivanja glazbeni kritičari proglasili njihovim najboljim ostvarenjima.’

Albumi su najcjelovitiji format glazbene industrije i ogledalo umjetničkog koje nam donose glazbenici. Oni sa sobom nose pečat onoga najboljeg što nam sudionici glazbene scene mogu ponuditi i svaki od njih ima svoje posebnosti – kako u sadržaju, tako i u opremi i svemu onome što čini diskografsko izdanje. Svaki ton na njima i svaki napisani stih, svaka ilustracija na omotu i svako pakiranje predstavlja ostvarenje izazova koje su pred sebe stavili umjetnici popularne glazbe i sudionici glazbenog poslovanja. Tako upakirani izazovi dolaze do publike koja im daje svoju ocjenu putem prihvaćanja stihova i glazbe koji su stvarani za sve nas – ljubitelje glazbe i koncepta glazbenog albuma.

‘Svaki glazbeni album priča je za sebe. Dokument je vremena i nosi sa sobom komad umjetničkog u sjećanje na to vrijeme. Bez obzira o kojoj vrsti izričaja se radi i u ma kojem obliku – digitalnom ili analognom, fizičkom ili virtualnom, putem ploče ili vrpce – dolazi do nas’, rekla je direktorica ZAPRAF-a Maja Vidmar Klarić i dodala: ‘Takva je i ova knjiga. Dokumentaristička i ilustrativna, s bogatstvom sjećanja i sa sjećanjem na bogato razdoblje domaće scene i domaćeg glazbenog poslovanja. Baš kao što su bile i prve dvije iz serijala naših priča o albumima.’

U ovoj knjizi moći ćete se podsjetiti posebnosti koje donose stihovi Arsena Dedića na albumima ‘Čovjek kao ja’ i ‘Ministarstvo straha’, upoznati se s činjenicom da je ‘Box set deluxe’ grupe Bijelo dugme napravljen po uzoru na slična izdanja grupe The Beatles i doznati podatak da je ‘Život nije siv’ kantautorice Mije Dimšić najprodavaniji album 2018. godine. Na stranicama knjige Husein Hasanefendić Hus otkriva kako je priča o albumu ‘Bez struje’ zapravo zbroj sretnih okolnosti’, Goran Karan će istaknuti kako mu je album ‘Kao da te ne volim’ dao glazbeno ime i prezime’ i da je, podsjetit će se Saša Antić, laptop s kompletnim snimkama albuma ‘Maxon Universal’ otuđen iz Lukijeva auta pa je alarmiran cijeli grad s ciljem da se kompjutor pronađe.

Užitak čitanja prati i digitalno izdanje knjige u obliku playliste ’72 priče o albumima’ koja sadrži 252 pjesme, a nalazi se na servisima HDU na Apple Musicu, Deezeru i Spotifyju.

Svoje odabire albuma dali su Želimir Babogredac, Branko Komljenović, Silvije Varga, Boris Horvat, Dario Draštata, Branko Paić, Miroslav Rus, Tonči Huljić, Mirjana Matić, Siniša Bizović i Zrinko Tutić. U društvu koje predstavlja najuspješnije, našli su se Gibonni, Oliver, Tony Cetinski, Nina Badrić, Massimo, Thompson, Jelena Rozga, Edo Maajka, Doris Dragović, Severina… Među odabranim albumima su, primjerice, ‘Naši dani’ Grupe 220, ‘Paket aranžman’ izvođača domaćeg novog vala, ‘Sonic Bullets: 13 from the Hip’ sastava Bambi Molesters i ‘Plavi vojnik’ ITD Banda.

‘Format albuma jedinstven je od 1948. godine, a takav je i danas. On sa sobom nosi obred iščekivanja i detalj znatiželjnog uoči, ali i osjećaj užitka u trenucima kada ga slušamo. Ma na koji od dostupnih – analognih i digitalnih – načina to bilo’, ističu u HDU.

H. D. / Foto: Samir Cerić Kovačević


Tagged: , , , , , , ,