8. festival Ja BiH: Sarajevo i Zagreb vole se javno

U prepunom foajeu zagrebačkog Muzeja Mimara svečano je otvoreno osmo izdanje festivala ‘Ja BiH… Pet dana Sarajeva u Zagrebu’, koji iz godine u godinu njeguje ljubav i suradnju između ova dva grada, a samim time stvara i čuva hvalevrijednu tradiciju promocije najvrednijih ostvarenja iz recentne BiH umjetnosti Zagrepčanima i svim ostalim zaljubljenicima u ‘dušu sarajevsku’.U ime organizacijskog tima festivala, publici se obratio Ismet Efendić, predsjednik udruženja kulture i umjetnosti Ja BiH, ujedno i glavni inicijator cijelog projekta, a nazočne su, uz nekoliko riječi bezrezervne podrške festivalu te njegovu održavanju u hrvatskoj metropoli, pozdravili Sead Berberović, predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Grada Zagreba, kao i Nikola Čiča, predsjednik kulturnog društva Napredak. Inspirativne govore pune optimizma uputili su i zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ivica Šarić i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

Vrhunac večeri bio je izuzetno impresivan koncert gitarističkog virtuoza iz Zenice, Boška Jovića, kojem su se na pozornici pridružili kolege glazbenici sa zagrebačkom adresom, Ante Gelo na gitari i Bruno Phillipp na klarinetu. Gromoglasni pljesak kojim su nagrađeni, dugo je odzvanjao među zidovima muzeja, a oduševljena publika koja je dvoranu ispunila do posljednjeg mjesta, ispraćena je još s nekoliko nezaboravnih interpretacija ovog osebujnog glazbenika.

Na festivalu Ja BiH, koji dovodi Sarajevo u Zagreb, očekuju nas još četiri uzbudljiva programska dana, ispunjena raznolikim kulturno-umjetničkim događanjima. U utorak, 8. listopada u galeriji Bošnjačke nacionalne zajednice Zagreba otvara se izložba grafika istaknutog likovnog umjetnika Admira Mujkića pod nazivom ‘Putovanja’, uz nastup autentičnog ansambla Bosana.

Srijeda, 9. listopada, rezervirana je za filmsku umjetnost, pa se u Kinu Kinoteka može pogledati kolaž bosanskohercegovačkih kratkih igranih filmova, između ostalih ‘Dah’ u režiji Ermina Brava, osvajača nagrade Srce Sarajeva za najbolji kratkometražni film 2018., kao i izuzetno hvaljene, trilersku dramu ‘Pivac’ u režiji Sabrine Begović Ćorić i intrigantni dox ‘Intervju’ Nermina Hamzagića. Kao šećer na kraju, stiže i ‘Majkino zlato’ Irfana Avdića, ovjenčan nagradom za najbolji studentski film u Sarajevu.

U četvrtak, 10. listopada u Napretkovom kulturnom centru upriličit će se otvorenje izložbe slika i skulptura PULS 2018., pod umjetničkim ravnanjem akademskog slikara Ante Kajinića, a u Kinu Kinoteka Aljazeera Balkans priređuje projekciju dokumentarnog filma ‘Uže’ Nermina Hamzagića i Zijaha Gafića, uz posebnog gosta Seada Kreševljakovića. Šlag na kraju dana je koncert proslavljenog kantautora Narcisa Vučine, kojim će proslaviti 50 godina umjetničke karijere.

Završni dan festivala posvećen je ‘malim ljudima koji čine velike stvari’. U Ininoj kući udruga Spajalica u 11 sati svoj će rad predstaviti udruge Zamisli i Kultura za sve. U Kinu Kinoteka u 20 sati prikazat će se dugometražni igrani film ‘Dobar dan za posao’ redatelja Martina Turka, a u Napretkovom kulturnom centru, uz goste Narcisa Vučinu i Seada Kreševljakovića, razgovarat će se o projektu ‘Kradeni ljudi’. Osmo festivalsko izdanje zatvorit će koncert glazbenog dua La Papa, poznatog po dramatičnim frizurama i egzotičnim instrumentima.

K. I.


Tagged: , , , , , , , , , , ,