8. Šibenik Dance Festival

Pijanist Maksim Mrvica, gradonačelnik Željko Burić, šibensko-kninski župani Goran Pauk i mnogi drugi uživali su u bogatom programu otvaranja 8. Šibenik Dance Festivala, koji se tradicionalno krajem srpnja održava u Krešimirovu gradu.

Večer je započela koreografijama Igora Kirova, najistaknutijeg makedonskog koreografa, te ravnatelja baleta HNK Split. U uvodnom dijelu večeri publika je uživala u najnovijem komadu ‘If I Can’ iz predstave ‘Connect’, koja je tek prije nekoliko dana doživjela svoju premijeru u Splitu. Prvi dio službenog dijela bio je rezerviran za ‘The Edge’ – dio triptiha ‘East and West’ u produkciji  baleta HNK Split.

Još jedno u nizu maestralnih ostvarenja Kirova – bez daha je ostavilo ovo djelo visoke estetike uz pratnju glazbenica na violini i klaviru uživo, na glazbu Vivaldija, Mozarta i Bacha. Od plesača zahtijeva neprekidnu transformaciju iz jednoga u drugi plesni stil, šećući od klasičnog baleta do suvremenog plesa.

Kao posebna gošća između dva plesna djela večeri nastupila je nekadašnja balerina i strastvena ljubiteljica plesne umjetnosti Jelena Rozga, koja je izvela samo za ovu prigodu pripremljen poseban nastup u acoustic aranžmanu. Jelena je tako kao čarobna spona povezala dva baleta – onog HNK Split u kojem je nekad i sama plesala te gostujućeg Nacionalnog baleta iz Pečuha, za koje je bio rezerviran drugi dio večeri.

Ballet Pécs, najstarija suvremena plesna trupa u Mađarskoj, izvela je ‘Carmen’ u koreografiji: Balázs Vincze-a, na glazbu G. Bizeta. Strastven, erotičan i dramatičan balet u vrhunskoj izvedbi jednog od najpoznatijih baletnih ansambla u Europi. Snažne emocije glavnih likova ispričane majstorskom vještinom izvođača, koreografski i režijski  ujedinio je Balázs Vincze, dobitnik najprestižnije nagrade Mađarske za ostvarenja u plesnoj umjetnosti.

Šibenik Dance Festival narednih će dana postaviti plesne pozornice na tisućljetne kamene trgove, dovesti vrhunske plesne izvedbe na srednjovjekovne tvrđave i uvesti ljubitelje plesa u 150 godina staru zgradu Hrvatskog narodnog kazališta.

M. R. / Foto: John Pavlish


Tagged: , , , , , , , , , ,