9. Dani istarskih šparuga

Tradicija pripremanja šparuge (šparoge) na području Istre duga je tisućama godina, a u antičko doba ta se samonikla biljka smatrala hranom careva i kraljeva. Vremena su se, srećom promijenila, pa je danas njezin jedinstveni okus dostupan svima koji do 15. svibnja posjete jedan od 27 restorana i konoba sjeverozapadne Istre, uključenih u 9. Dane istarskih šparuga.

Zoran Gregorović, Hrvoje Krnjević, Mate Kijo Jelovac i Sanda BravarNa predstavljanju ove manifestacije u zagrebačkom Matisu, sudjelovali su chef Mate Kijo Jelovac iz bujske konobe Pjero, Hrvoje Krnjević u ime Vina Cattunar iz Brtonigle i Zoran Gregorović kao predstavnik Ulja Zigante iz Buja. Prisutni su imali prilike kušati jela na bazi šparuge, pa su tako uživali u delicijama kao što su brusketa s paštetom od šparuga, fritaja sa šparugama i špaletom, pljukanci sa šparugama i špaletom te tiramisu od šparuga.

Šparuga su u Istri bere od sredine ožujka do konca travnja, stoga je proljeće idealno vrijeme da se u potpunosti iskusi sva raskoš njezina okusa. Gradeći na tisućljetnoj tradiciji mediteranske kuhinje, restorani i konobe sjeverozapadne Istre pripremili su kreativne menije u kojima se šparuga, uz obvezne juhe i fritaje, pojavljuje s bijelom ribom i škampima, sirom, njokima i tjesteninom, s biftekom i pancetom, pretvara se u kreme i aperitive, pa čak i slastice, kao sladoled ili semifreddo.

‘Mogućnosti su sa šparugom uistinu beskonačne, jer se njezin puni, pomalo gorkasti okus slaže s gotovo svim autohtonim istarskim namirnicama, a posebno s našim vinima i maslinovima uljima. Na menijima koje smo pripremili doista se nalazi ponešto za svakoga, i za goste koji nam jednostavno dođu gladni, ali i za one koji žele iskusiti nešto sasvim novo’, ističe chef Mate Kijo Jelovac.

Kao i do svega što puno vrijedi, do šparuge nije lako doći, jer raste na slabije vidljivim mjestima, često u zaklonu bodljikavog grmlja. No, trud uložen u potragu i branje svakako se isplati, jer je šparuga poznata kao čuvar zdravlja i rijetko hranjiva namirnica, bogata vitaminom E važnim za prokrvljenost, zbog čega je pučka tradicija smatra i afrodizijakom.

Dani istarskih šparuga‘Šparuga se u narodu smatra i ljekovitom, a svakako je i jedan od vjesnika proljeća. Nakon duge zime, uživanje u šparugi jedan je od najboljih načina proslave dolaska toplijih dana. Stoga pozivamo u sjeverozapadnu Istru sve ljubitelje šparuga, dobrih vina i maslinova ulja, da nam se pridruže u ovom slavlju koje je počelo 23. ožujka i traje do 15. svibnja’, poručila je Sanda Bravar, direktorica Turističke zajednice Umaga.

Dani istarskih šparuga jedna su od četiri ključne gourmet manifestacije klastera sjeverozapadne Istre, uz dane švoja, jadranskih lignji i školjaka. Klaster čine turističke zajednice Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle, kompanije Istraturist Umag i Laguna Novigrad te mnogi drugi lokalni partneri iz privatnog sektora. Kroz jedinstveni koncept gourmet manifestacija sjeverozapadna Istra predstavlja bogatu ponudu jela na bazi prepoznatljivih lokalnih namirnica, i to upravo u njihovoj sezoni.

U 9. Danima istarskih šparuga sudjeluju ovi restorani i konobe: Astarea i Primizia by San Rocco (Brtonigla), Aquarius, Bassanese, Igor, La Parenzana, Malo selo, Mulino, Pjero, Rino, Rondo, San Leonardo i Sergio (Buje), Lungomare i San Bendetto (Novigrad), Stari podrum (Momjan), Porto Salvore i Vila Rosetta Restoran Maruzza (Savudrija), Badi, Buščina, Da Lorenzo, Melon, Nono, Pergola, Toni i Zlatna Vala (Umag) i Villa Vilola (Zambratija).

P. R.


Pročitajte još: Blagdani u Istri uz Dane jadranskih lignji , 7. Dani švoja u sjeverozapadnoj Istri , 3. Dani školjaka u sjeverozapadnoj Istri


 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,