90. godišnjica smrti Alekse Šantića

U povodu 90. godišnjice smrti pjesnika Alekse Šantića, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo ‘Prosvjeta’- Gradski odbor Mostar, u subotu 1. veljače počinje s realiziranjem projekta pod nazivom ‘Prosvjetina škola srpskog jezika, istorije i kulture’ u Mostaru.Aleksa ŠantićProgram otvaranja, s početkom u 9.30 održat će se u atriju Vladičanskog dvora u Mostaru. U nedjelju, 2. veljače na samu godišnjicu smrti, nakon Svete liturgije u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice-Stara crkva, u 10 sati odslužit će sespomen Aleksi Šantiću, a zatim posjetiti njegov grob, priopćeno je iz SPKD ‘Prosvjeta’.

Aleksa Šantić (27. svibanj 1868 – 2. veljače 1924) bio je bosanskohercegovački pjesnik i jedan od najpoznatijih predstavnika novije lirike u BiH. Najveći dio svog života proveo je u rodnom Mostaru. Živio je u trgovačkoj obitelji u kojoj nisu imali razumijevanja za njegov talent. Nakon završetka trgovačke škole u Trstu i Ljubljani vratio se u rodni Mostar.

Bio je predsjednik Srpskog pjevačkog društva Gusle u Mostaru. Tu je upoznao i družio se s poznatim pjesnicima tog doba: Svetozarom Ćorovićem, Jovanom Dučićem, Osmanom Đikićem i drugima. Zajedno s Jovanom Dučićem i Atanasijom Šolom, 1896. godine osnovao je u Mostaru književni časopis Zora koji je bez prekida izlazio do 1901. godine.

Njegov život je poslužio kao osnova za romantiziranu filmsku biografiju ‘Moj brat Aleksa’, u kojoj je glavnu ulogu tumačio beogradski glumac Branislav Lečić. Glazbu za film napisao je sarajevski dirigent i skladatelj Ranko Rihtman, a pjesme je otpjevao Dragan Stojnić, dijelom uz podršku okteta Collegium Artisticum iz Sarajeva.

Radio Sarajevo

Tagged: , , , , , , , , ,