Aida otvara 60. Splitsko ljeto

Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, u svojstvu izaslanika Predsjednika Republike Hrvatske, proglasit će otvorenim 60. Splitsko ljeto na svečanom otvorenju jubilarnog izdanja Festivala na Peristilu u ponedjeljak, 14. srpnja.Splitsko ljeto-plakat 2Prije toga publici će se obratiti ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Festivalsku će zastavu podići Biserka Cvejić, operna umjetnica koja je veličanstvenu karijeru godinama gradila na najvećim svjetskim pozornicama, Amneris u prvoj peristilskoj ‘Aidi’ 1954. godine.

A nakon otvorenja slijedi premijera ‘Aide’, Verdijeve ‘opere nad operama’ koja se u novom produkcijskom ruhu vraća na drevnu carsku pozornicu, na kojoj je još prije šest desetljeća pronašla u svijetu jedinstveno, a možda i najljepše mjesto izvođenja. ‘Dioklecijanovi graditelji, zidajući Peristil kao da su mislili na Aidu. Pozornica i gledalište stapaju se u jedno, a to je najveća vrijednost koju jedan ambijent može dati izvođačima i publici…’ zapisao je kroničar u tisku te 1954. godine nakon prve peristilske ‘Aide’ na Prvim Splitskim ljetnim priredbama. Od tada je Verdijeva opera postala za dugo neizostavnom konstantom Festivala, sa 112 dosadašnjih prikazivanja najizvođenija, najposjećenija, jednom riječju najomiljenija i najprepoznatljivija predstava Splitskog ljeta, njegov vječni zaštitni znak. Izvedbama će ravnati maestro Nikša Bareza, najbolji hrvatski dirigent splitskih korijena, koji na dirigentski podij staje točno 47 godina od njegovog debitantskog dirigiranja peristilskom ‘Aidom’ 14. srpnja 1967. ‘Aida’ je i predstava kojom je najčešće otvarano Splitsko ljeto, do sada čak 19 puta.

Prva ‘Aida’ na Peristilu postavljena je 1954. Bila je to predstava premijerno postavljena ranije te godine na kazališnoj pozornici. Izvedbom je ravnao maestro Silvije Bombardelli, idejni pokretač ljetnog festivala, a režirao je Stanko Gašparević. Na trećim Ljetnim priredbama premijerno je izvedena ‘Aida’ čiju su režiju potpisali zajedno Silvije Bombardelli i Tomislav Kuljiš. Ta je verzija doživjela velik broj izvedbi i, uz neke modifikacije u osamdesetim godinama prošlog stoljeća ‘preživjela’ sve do 1997. kada je ‘Aidu’ na Peristil postavio redatelj Petar Selem.

Redatelj četvrte premijerne ‘Aide’ u povijesti Festivala je Dražen Siriščević koji je kao urednik i redatelj autor najobimnijeg opusa televizijskih emisija o glazbenom kazalištu u domaćem medijskom prostoru, a kao producent realizirao je niz koncerata domaćih i svjetskih glazbenih umjetnika. Naslovnu ulogu pjeva naša hvaljena sopranistica Kristina Kolar uz međunarodnu solističku podjelu koju koju predvode Elena Cassian, Kamen Čanev, Carmelo Corrado Caruso, Ivica Čikeš, Lucijano Batinić i Ivana Lazar uz ansamble HNK Split. U autorskom timu su i Juraj Zigman, Dinko Bogdanić, Slaven Raos, Zoran Mihanović…

Splitsko ljeto

Tagged: , , , , , , , , , , ,