Akcija čišćenja oko jezera Novo Čiče

Akcijom čišćenja oko jezera u Novom Čiču kod Velike Gorice započeo je zajednički ekološki projekt Coca-Cole i Jutarnjeg lista ‘Od izvora do mora’ koji potiče i podržava akcije čišćenja hrvatskih obala rijeka, jezera i mora od otpada te potiče na njegovo primjereno odlaganje i čuvanje vodnoga bogatstva.Čišćenju jezera Čiče, jedne od najvećih akumulacija površinske vode kontinentalne Hrvatske, pridružilo se više od 100 volontera u organizaciji športsko ribolovne udruge Odra Velika Gorica, Kulturno umjetničkog društva Čiče, Novo Čiče i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Novo Čiče. Prilikom čišćenja volonteri su prikupili značajnu količinu ambalažnog i građevinskog otpada, pa čak i odbačenu bijelu tehnika.

Projekt je podržalo i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a ministar Tomislav Ćorić osobno je podržao akciju. ‘Još jednom smo se uvjerili da je potrebno neprestano raditi na edukaciji i javno apelirati na adekvatno zbrinjavanje otpada. Jedinice lokalne samouprave imaju na raspolaganju EU sredstva za takvu edukaciju građana i vrijeme je da se više angažiraju u tom području. U zadnjih 15 godina sanirano je 7000 lokacija u što je utrošeno 104 milijuna kuna. Vrlo rado bismo ta sredstva uložili u nešto drugo, ali nažalost i dalje svjedočimo zagađenjima na brojnim lokacijama poput ove, koju je potrebno sanirati isključivo zbog ljudske nebrige i neznanja’, izjavio je ministar Ćorić.

Velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar zahvalio je inicijatorima i volonterima te naglasio: ‘Naša velikogorička jezera naše su veliko bogatstvo. U njima vidimo buduće rekreacijske zone, stoga smo posvećeni i njihovu očuvanju. U planu nam je izgradnja pješačko-biciklističkih staza prema njima.’ Istaknuo je kako postoji izvrsna suradnju sa ŠRU Odra, kojoj je Grad ove godine donirao terensko vozilo za obilazak jezera, ali i otkrivanje ilegalnih odlagališta otpada. ‘Mogu najaviti i kako ćemo ovih dana postaviti prve lovačke kamere putem kojih ćemo snimati sva problematična mjesta na širem području grada, kako bismo suzbili ilegalno odlaganje otpada u prirodi. Želimo čista jezera i čist okoliš!’‘Kao društveno odgovorna kompanija, Coca-Cola je pokrenula projekt Svijet bez otpada, a cilj nam je do 2030. godine pomoći pri prikupljanju i recikliranju svake boce ili limenke koju plasiramo na tržište. U postizanju ciljeva Svijeta bez otpada koristimo i recikliranu plastiku te smo ponosni da su sva pakiranja vode Römerquelle u Hrvatskoj proizvedena od reciklirane plastike. Ambalaža je važan dio našeg života, no ambalažni otpad u okolišu jedna je od rastućih briga svuda u svijetu. Upravo smo zbog toga 2018. godine pokrenuli projekt Od izvora do mora kojim, zajedno s partnerima, želimo podići svijest o važnosti odgovornog upravljanja otpadom’, izjavio je Mark Docherty, glavni direktor Coca-Cole Adria.

Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista, koji je partner i suorganizator projekta ‘Od izvora do mora’, naglasio je: ‘Tijekom rujna i listopada Jutarnji list i Coca-Cola organizirat će niz ekoloških akcija diljem Hrvatske, gdje će, u suradnji s lokalnim ekološkim udrugama, čistiti područja uz jezera, rijeke i mora. Pritom će Jutarnji kao medijski partner serijom tekstova ukazivati na važnost ekološkog zbrinjavanja otpada te i tako, kroz ono što najbolje radimo, pridonijeti jačanju svijesti građana o važnosti brige za okoliš.’

Od izvora do mora dio je dugoročnog projekta ‘Svijet bez otpada’, kojim se tvrtka Coca-Cola, među ostalim obvezala da će se do 2025. godine sva primarna ambalaža moći u potpunosti reciklirati te da će do 2030. godine udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto. U proteklih 10 godina, samo upotrebom lakših boca, Coca-Cola je za četvrtinu smanjila ukupnu upotrebu plastike.

S. G. / Foto: Željko Puhovski (Cropix)


Tagged: , , , , , , , , , , ,